Ερυθρά Θάλασσα: Ξεκίνησε η ρυμούλκηση του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Sounion»

Ερυθρά Θάλασσα: Ξεκίνησε η ρυμούλκηση του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Sounion»

Ξεκίνησε η ρυμούλκηση του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Sounion» από το ναυαγοσωστικό πλοίο «Aigaion Pelagos», το οποίο ήταν αγκυροβολημένο από τις 27 Αυγούστου με εστίες φωτιάς, 72 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντάιντα στην Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το πρωί του Σαββάτου, το «Aigaion Pelagos», συνοδευόμενο από στρατιωτικές δυνάμεις, φρεγάτες, ελικόπτερα και ομάδα ειδικών δυνάμεων, έφτασε στο σημείο όπου βρισκόταν το δεξαμενόπλοιο. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 400 βαθμούς Κελσίου λόγω των πυρκαγιών στο κατάστρωμα, η ειδική ναυαγοσωστική ομάδα κατάφερε να προσδέσει το τάνκερ στο ναυαγοσωστικό.

Το «Aigaion Pelagos» ρυμουλκεί το «Sounion» προς βορρά, συνοδευόμενο από τις στρατιωτικές δυνάμεις, προκειμένου να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη περιοχή όπου δρουν οι Χούθι. Το πυροσβεστικό ρυμουλκό «Πανορμίτης» βρίσκεται επίσης στο πλευρό του δεξαμενόπλοιου, έτοιμο να αναλάβει δράση σε περίπτωση που απαιτηθεί κατάσβεση.

Το «Sounion», που μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου, κινδυνεύει να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή, γεγονός που τονίζει και η ευρωπαϊκή επιχείρηση ASPIDES, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διάσωσής του. Ο επικεφαλής των Χούθι δήλωσε ότι η απόφαση να επιτραπεί η απομάκρυνση του πλοίου λήφθηκε λόγω των περιβαλλοντικών ανησυχιών, παρότι η περιοχή παραμένει επικίνδυνη για πολλά πλοία που δέχονται επιθέσεις.

Η πρώτη επίθεση στο «Sounion» πραγματοποιήθηκε από τους Χούθι στις 21 Αυγούστου, με το 25μελές πλήρωμά του (23 Φιλιππινέζοι και δύο Ρώσοι) να απομακρύνεται την επόμενη ημέρα από γαλλικό αντιτορπιλικό και να μεταφέρεται στο Τζιμπουτί. Ακολούθησαν νέες επιθέσεις με την τοποθέτηση εκρηκτικών μικρής ισχύος στο πλοίο.

Exit mobile version