Λευκός Οίκος: Μπάιντεν και Ζελένσκι έτοιμοι να συζητήσουν για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος

Λευκός Οίκος: Μπάιντεν και Ζελένσκι έτοιμοι να συζητήσουν για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δεσμευτεί να αξιοποιήσει το υπόλοιπο της θητείας του για να ενισχύσει την Ουκρανία και πρόκειται να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Ο Μπάιντεν «είναι αποφασισμένος» να φέρει την Ουκρανία σε πλεονεκτική θέση ώστε να πετύχει στον πόλεμο, τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν σε φόρουμ στο Κίεβο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Σάλιβαν ανέφερε ότι η συνάντηση του Ζελένσκι με τον Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στη στρατηγική της Ουκρανίας στον πόλεμο και ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται πάνω σε ένα «ουσιαστικό» νέο πακέτο βοήθειας. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να παρουσιάσει ένα «σχέδιο νίκης» στον Αμερικανό ομόλογό του, με στόχο να ασκήσει πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο.

Επιπλέον, ο Σάλιβαν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στην προετοιμασία ενός πακέτου υποστήριξης μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς ανησυχούν για τη ρωσική προέλαση στην ανατολική Ουκρανία, ειδικά στην περιοχή του Ποκρόβσκ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κερδίσει έδαφος. Η κατάληψη αυτής της περιοχής θα μπορούσε να διευκολύνει τη Μόσχα να ανοίξει νέες γραμμές επίθεσης, περιπλέκοντας τη στρατηγική της Ουκρανίας.

Το Κίεβο ζητά όπλα μεγάλης εμβέλειας για να επιτεθεί βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους για αυτό το ζήτημα, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Μπάιντεν και Ζελένσκι. Τέλος, ο Σάλιβαν επεσήμανε ότι οι όποιες καθυστερήσεις στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια οφείλονται σε «δυσκολίες επιμελητείας» και όχι σε έλλειψη «πολιτικής βούλησης».

Exit mobile version