Πλημμύρες και καταστροφές στην ανατολική Ευρώπη από την κακοκαιρία Μπόρις – Επτά νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι

Πλημμύρες και καταστροφές στην ανατολική Ευρώπη από την κακοκαιρία Μπόρις - Επτά νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη λόγω της κακοκαιρίας “Boris”, ενώ αρκετές χώρες πλήττονται από καταστροφικές πλημμύρες. Η Ρουμανία αναφέρει πέντε νεκρούς, ενώ η Πολωνία και η Αυστρία έχουν καταγράψει από έναν θάνατο. Στην Τσεχία, τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται.

Ρουμανία: Στην πληγείσα περιοχή του Γκαλάτι, όπου 5.000 νοικοκυριά επηρεάστηκαν, οι υπηρεσίες διάσωσης εντόπισαν πέντε νεκρούς. Στο χωριό Σλομπόζια Κονάτσι, 700 σπίτια πλημμύρισαν, ενώ οι κάτοικοι κάνουν λόγο για πρωτοφανή καταστροφή. Ο Ρουμάνος πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνις, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και τόνισε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Πολωνία: Ένας άνθρωπος πνίγηκε στην επαρχία Κλόντζκο, ενώ 1.600 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η στάθμη των ποταμών ξεπέρασε τα ρεκόρ, προκαλώντας σοβαρές πλημμύρες σε πόλεις και χωριά. Περίπου 17.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ η οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση σε πολλές περιοχές έχει διακοπεί.

Τσεχία: Στην Τσεχία, οι αρχές αναζητούν τέσσερις αγνοούμενους, ενώ εκκενώθηκαν πόλεις λόγω της υπερχείλισης ποταμών. Η περιφέρεια της Μοραβίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και νοσοκομεία εκκενώθηκαν λόγω των πλημμυρών.

Αυστρία: Ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στην Κάτω Αυστρία, η οποία έχει χαρακτηριστεί “περιοχή καταστροφής”. Η πυροσβεστική χρησιμοποιεί φουσκωτές λέμβους για να προσεγγίσει εγκλωβισμένους. Στη Βιέννη, μεγάλα τμήματα της πόλης πλημμύρισαν, με τα μέσα μεταφοράς να λειτουργούν περιορισμένα.

Γερμανία: Η κακοκαιρία έχει αρχίσει να πλήττει τη Βαυαρία και τη Σαξονία, όπου αναμένονται ακόμη πιο έντονες βροχοπτώσεις. Ο ποταμός Έλβας βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού λόγω του κινδύνου υπερχείλισης.

Σλοβακία: Η πρωτεύουσα Μπρατισλάβα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών.

Exit mobile version