Απάτες με εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Συνελήφθησαν γιατροί και φαρμακοποιοί της Αττικής – Στα 3,5 εκατ. ευρώ η συνολική ζημιά

Απάτες με εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Συνελήφθησαν γιατροί και φαρμακοποιοί της Αττικής - Στα 3,5 εκατ. ευρώ η συνολική ζημιά

Δύο εγκληματικές οργανώσεις που εμπλέκονταν σε απάτες με εικονικές συνταγογραφήσεις εις βάρος του ΕΟΠΥΥ εξαρθρώθηκαν από την ΕΛΑΣ, με τις ζημίες να υπερβαίνουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στους 16 συλληφθέντες είναι γιατροί, υπάλληλοι και ιδιοκτήτες φαρμακείων σε Αττική και Βοιωτία, καθώς και ένας ιατρικός επισκέπτης.

Η παράνομη δραστηριότητα των δύο οργανώσεων φαίνεται να ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020. Στην απάτη συνταγογραφήθηκαν ναρκωτικά και ψυχότροπες ουσιών, αλλά και φάρμακα που είναι σε έλλειψη τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Σε επιχείρηση που διεξήχθη στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, συνελήφθησαν 16 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 4 γιατρών Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτητών και υπαλλήλων 8 φαρμακείων, ενός ιατρικού επισκέπτη και ενός μεσάζοντα. Τα μέλη των δύο οργανώσεων προχωρούσαν στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγών με χρήση ΑΜΚΑ αλλοδαπών ή έγκλειστων ατόμων, ενώ εκτελούσαν εικονικά τις συνταγογραφήσεις μέσω των φαρμακείων τους. Τα φάρμακα πωλούνταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Από την έρευνα εντοπίστηκαν 3.516 παράνομα χρησιμοποιημένοι ΑΜΚΑ, μέσω των οποίων εκδόθηκαν 90.186 ψευδείς συνταγές. Η ζημία του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 3.500.284,98 ευρώ. Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται 9.000 συσκευασίες φαρμάκων, 451.140 ευρώ, χρυσός, 109 χρυσές λίρες, και πληθώρα εγγράφων και ψηφιακών στοιχείων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Exit mobile version