Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα διόρισε πρωθυπουργό τον βασικό βασιλικό σύμβουλό του Τζαφάρ Χασάν

Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα διόρισε πρωθυπουργό τον βασικό βασιλικό σύμβουλό του Τζαφάρ Χασάν

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας όρισε τον Τζαφάρ Χασάν, βασικό του σύμβουλο, ως νέο πρωθυπουργό μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές που ενίσχυσαν την ισλαμιστική αντιπολίτευση στη χώρα. Ο Χασάν, ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου του βασιλιά και πρώην υπουργός Σχεδιασμού, αντικαθιστά τον Μπισέρ Χασάουνεχ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός για περίπου τέσσερα χρόνια.

Ο Χασάουνεχ θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Ο Τζαφάρ Χασάν, απόφοιτος του πανεπιστημίου Harvard και σεβαστός τεχνοκράτης, θα κληθεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις που αφορούν την οικονομία της Ιορδανίας, η οποία έχει πληγεί από τον πόλεμο στη Γάζα, τις μειωμένες επενδύσεις και τη μείωση του τουρισμού.

Η αποχωρούσα κυβέρνηση επιδίωξε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο βασιλιάς Αμπντάλα για να αντιμετωπίσει την υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία επηρεάστηκε από τη σύγκρουση σε γειτονικές χώρες και την πανδημία.

Η ισλαμιστική αντιπολίτευση, ενισχυμένη από τις εκλογές, πέτυχε σημαντικά κέρδη, καταλαμβάνοντας 31 έδρες στο κοινοβούλιο, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1989. Παρά τη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η ενδυναμωμένη αντιπολίτευση θα μπορούσε να θέσει προκλήσεις στις μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται από το ΔΝΤ.

Το Σύνταγμα της Ιορδανίας δίνει σημαντικές εξουσίες στον βασιλιά, που μπορεί να διορίζει τις κυβερνήσεις και να διαλύει το κοινοβούλιο. Ωστόσο, το κοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου με ψήφο δυσπιστίας.

Exit mobile version