Κομισιόν: Στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού– Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κομισιόν: Στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού– Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε χθες τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ελλάδα θα έχει την ευθύνη για το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του νέου επιτρόπου της χώρας μας.

«O Απόστολος Τζιτζικώστας θα αναλάβει τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, καθώς και τη διαχείριση της κινητικότητας των αγαθών και των ατόμων. Επιπλέον, θα χειριστεί σημαντικούς τομείς που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και τη συνδεσιμότητα, προωθώντας τις τοπικές οικονομίες», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Οι έξι αντιπρόεδροι της νέας Επιτροπής:

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν έξι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι, εκ των οποίων τέσσερις θα είναι γυναίκες και δύο άνδρες.

Η Τερέζα Ριμπέιρα από την Ισπανία θα αναλάβει την εκτελεστική αντιπροεδρία για μια Καθαρή, Δίκαιη και Ανταγωνιστική Μετάβαση, με ευθύνη για την πολιτική ανταγωνισμού. Θα ηγηθεί των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η Χένα Βιρκούνεν από τη Φινλανδία θα είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την Τεχνολογία, την Ασφάλεια και τη Δημοκρατία, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο των Ψηφιακών και Τεχνολογιών Αιχμής. «Η Χένα θα εξετάσει τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές διαστάσεις της ασφάλειας, ενώ θα εστιάσει και στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ από τη Γαλλία θα αναλάβει την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική, με επίβλεψη της Βιομηχανίας, των ΜΜΕ και της Ενιαίας Αγοράς. «Ο Στεφάν θα κατευθύνει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών ανάπτυξης των επιχειρήσεων, από την καινοτομία έως την οικονομική ασφάλεια», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.

Η Κάγια Κάλας από την Εσθονία θα αναλάβει τη θέση της ύπατης εκπροσώπου και αντιπροέδρου της Ε.Ε. «Σε μια περίοδο γεωπολιτικών προκλήσεων και αβεβαιότητας, η εξωτερική πολιτική μας πρέπει να είναι περισσότερο προσανατολισμένη στα δικά μας συμφέροντα», ανέφερε η πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι «η Κάλας θα ηγηθεί της Γεωπολιτικής Επιτροπής».

Η Ροχάνα Μινζάτου από τη Ρουμανία θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη των Ανθρώπων, των Δεξιοτήτων και της Ετοιμότητας, διαχειριζόμενη θέματα δεξιοτήτων, εκπαίδευσης και κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα ηγηθεί της Ένωσης Δεξιοτήτων και του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Ο Ραφαέλε Φίτο από την Ιταλία θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, με ευθύνη για τις πολιτικές συνοχής και την περιφερειακή ανάπτυξη. «Η εμπειρία του θα συμβάλει στην εκσυγχρονιστική μας προσέγγιση στις πολιτικές συνοχής και επενδύσεων», τόνισε η πρόεδρος.

Οι νέοι Επίτροποι είναι:

Μάρος Σέφκοβιτς για το Εμπόριο, Βάλντις Ντομπρόβσκις για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα, Ντουμπράφσκα Σουίτσα για τη Μεσόγειο, Ολιβερ Βαρχέλι για την Υγεία, Βούπκε Χοέστρα για το Περιβάλλον, Αντριους Κουμπίλιους για την Άμυνα και το Διάστημα, Μάρτα Κος για τη Διεύρυνση, Κώστας Καδής για την Αλιεία, Χάτζα Λαμπίπ για τη Διαχείριση Κρίσεων, Μαρία Αλμπουκέρκι για την Οικονομική Πολιτική, Πιοτρ Σεραφίμ για τον Προϋπολογισμό, Νταν Γιόργκενσεν για την Ενέργεια και την Οικιστική Πολιτική, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα για τις Startups και την Καινοτομία, Μάικλ Μαγκράθ για τη Δικαιοσύνη, Κρίστοφ Χάνσεν για τη Γεωργία, Γκλεν Μικάλεφ για τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, και Γιόζεφ Σίκελα για τις Διεθνείς Συνεργασίες.

Exit mobile version