Συνέντευξη Αντόνιο Γκουτέρες στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων»

Συνέντευξη Αντόνιο Γκουτέρες στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων»

«Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία» που επιβάλλει το Ισραήλ στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος υποφέρει «αδιανόητα» δεινά, τόνισε την Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι αδιανόητο το επίπεδο των δεινών στη Γάζα, το πλήθος των θανάτων και των καταστροφών δεν έχει προηγούμενο από τότε που ανέλαβα τη θέση του Γενικού Γραμματέα» το 2017, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες.

«Καταδικάζουμε ξεκάθαρα όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, καθώς και τις απαγωγές ομήρων», τόνισε. Ωστόσο, πρόσθεσε, «τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού, που βιώνει τραγικές συνθήκες στη Γάζα», αναφερόμενος στους θανάτους, τις καταστροφές, την πείνα και τις ασθένειες που πλήττουν την περιοχή υπό πολιορκία.

Οι ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις που ακολούθησαν την επίθεση της Χαμάς την 7 Οκτωβρίου 2023, προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 41.226 ανθρώπων, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης.

Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται πάνω από 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, κυρίως του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτέρες τόνισε την ανάγκη για λογοδοσία σε ό,τι αφορά τους θανάτους αμάχων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι απαραίτητη και από την πλευρά του Ισραήλ, για τις «μαζικές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου, και από την πλευρά της Χαμάς.

Παρόλο που ο Γενικός Γραμματέας ζητά επανειλημμένα κατάπαυση του πυρός, οι έμμεσες συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ δεν έχουν αποφέρει αποτέλεσμα, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να κατηγορούν το ένα το άλλο για την αδυναμία σύναψης συμφωνίας.

Ο κ. Γκουτέρες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «ατελείωτες», εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, αν και παραμένει αισιόδοξος.

Επίσης, ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει απαντήσει στις κλήσεις του από τον Οκτώβριο, γεγονός που καθιστά απίθανη οποιαδήποτε συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι τα δεινά των ανθρώπων και η έλλειψη πολιτικής λύσης, τονίζοντας τη συνεχιζόμενη υπονόμευση της λύσης των δύο κρατών μέσω της καταπάτησης γης, των εκτοπισμών και της παράνομης ανέγερσης νέων οικισμών.

Επιπλέον, θεωρεί «απίθανο» η πρότασή του για αποστολή επιτήρησης να πραγματοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει συναίνεση και από τις δύο πλευρές.

Τέλος, ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε ότι οι διεθνείς θεσμοί, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, είναι «απαρχαιωμένοι» και «δυσλειτουργικοί», τονίζοντας πως παρά τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων, συχνά ο ΟΗΕ δεν διαθέτει την απαραίτητη εξουσία ή τους πόρους για να επιβάλει αποφάσεις.

Exit mobile version