Κύπρος: Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το “πράσινο φως” για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα

Κύπρος: Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το "πράσινο φως" για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα

Ύστερα από εκτενή συζήτηση, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η τελική συμφωνία για το έργο αναμένεται να επικυρωθεί στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ηλεκτρικό καλώδιο, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο και το βαθύτερο στον κόσμο, με μήκος 1.240 χιλιόμετρα και θα ποντιστεί σε βάθος 3.000 μέτρων. Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι το έργο θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, συνδέοντας το εθνικό σύστημα με τα ευρωπαϊκά δίκτυα, και θα ενισχύσει τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει το έργο με 657 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ανάκτηση δαπανών για τον φορέα υλοποίησης θα ξεκινήσει το 2025 και θα διαρκέσει έως το 2029. Η ετήσια ανάκτηση των 25 εκατομμυρίων ευρώ θα καλύπτεται από κρατικούς πόρους, μέσω του συστήματος δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων, χωρίς άμεσες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, εάν το έργο δεν ολοκληρωθεί μέχρι το 2029, η χρηματοδότηση θα διακοπεί, με τους καταναλωτές να επιβαρύνονται με τα κόστη μετά την έναρξη λειτουργίας του καλωδίου. Αν οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ υπερβούν τα 125 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2025-2029, το υπόλοιπο κόστος θα κατανεμηθεί στους καταναλωτές.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector με 100 εκατομμύρια ευρώ.

Exit mobile version