Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Παρέμβαση με δύο νέες διευκολύνσεις για τους δικαιούχους

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Παρέμβαση με δύο νέες διευκολύνσεις για τους δικαιούχους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε χθες το πρωί σε σύσκεψη σχετικά με τα νέα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκαν δύο σημαντικές διευκολύνσεις για τους αιτούντες του προγράμματος «Σπίτι μου 2». Πρώτον, για να επεκταθεί ο αριθμός των δικαιούχων, δεν θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια του 2023, αλλά και αυτά των τριών τελευταίων ετών, εξασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που είχαν μικρή αύξηση στα εισοδήματά τους, αλλά εξακολουθούν να ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες που το πρόγραμμα στοχεύει.

Δεύτερον, η προέγκριση που θα λαμβάνουν οι αιτούντες δεν θα έχει περιορισμένη διάρκεια λίγων μηνών, αλλά θα ισχύει μέχρι να εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι, δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο στους δικαιούχους να προχωρήσουν στην οριστικοποίηση των συμβολαίων αγοράς κατοικίας, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από διαδικασίες ενστάσεων.

«Μετά την επιτυχία του πρώτου προγράμματος “Σπίτι μου”, που επέτρεψε σε πάνω από 9.000 συμπολίτες μας να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, με δόση χαμηλότερη από το ενοίκιο, προχωράμε στο πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, το οποίο θα έχει πόρους ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και αναμένεται να ωφελήσει περίπου 20.000 πολίτες, αποτελώντας βασικό μέρος της πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το 50% του δανείου θα είναι άτοκο και θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το υπόλοιπο 50% θα προέρχεται από χαμηλότοκο τραπεζικό δάνειο. Για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, το 75% του δανείου θα είναι άτοκο, με το 25% να υπόκειται σε χαμηλό επιτόκιο.

Το «Σπίτι μου 2» θα καλύπτει δικαιούχους ηλικίας 25 έως 50 ετών, αυξάνοντας το όριο ηλικίας κατά 11 χρόνια σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα. Επίσης, τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνονται, με τους άγαμους να δικαιούνται συμμετοχή αν έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ (από 16.000 προηγουμένως), ενώ για τα ζευγάρια το όριο αυξάνεται στα 28.000 ευρώ (από 24.000 ευρώ). Η προσαύξηση για κάθε παιδί είναι 4.000 ευρώ, μεγαλύτερη κατά 1.000 ευρώ σε σχέση με πριν.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το εισοδηματικό όριο αυξάνεται στα 31.000 ευρώ, με πρόσθετη προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο, έναντι των 3.000 ευρώ στο πρώτο πρόγραμμα.

Exit mobile version