20 Σεπτεμβρίου: Τι έγινε σαν σήμερα

20 Σεπτεμβρίου: Τι έγινε σαν σήμερα

Μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής της ημερομηνίας, είναι:

490 π.Χ.: Η μάχη του Μαραθώνα ανάμεσα σε Έλληνες και Πέρσες. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν πίσω τους 6.500 νεκρούς, ενώ οι Έλληνες έχουν 192 απώλειες, ανάμεσα τους και ο στρατηγός Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία της μάχης αμφισβητείται, με ιστορικούς να εκτιμούν ότι έγινε στις 13 ή 14 Αυγούστου.

325 π.Χ.: Ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος, αποπλέει από το λιμάνι Μάτταλα στον Ινδό ποταμό, ξεκινώντας αποστολή προς τον Περσικό Κόλπο.

1378: Αρχίζει το Παπικό Σχίσμα, καθώς μια ομάδα καρδιναλίων που αντιτίθεται στον Πάπα Ουρβανό ΣΤ’, εκλέγει τον Κλήμη Ζ’ ως αντιπάπα.

1519: Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος σαλπάρει από την Ισπανία με 5 πλοία και 270 άνδρες, με στόχο τον περίπλου της Γης.

1821: Το Γαλαξίδι καταστρέφεται από τους Τούρκους.

1828: Ο Ιμπραήμ και τα στρατεύματά του αποχωρούν οριστικά από την Πελοπόννησο.

1909: Το Βρετανικό Κοινοβούλιο επικυρώνει το Σύνταγμα της Νότιας Αφρικής, καθιερώνοντας την αγγλική και την ολλανδική ως επίσημες γλώσσες.

1912: Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης καλεί τους Σαμιώτες να εξεγερθούν κατά των Τούρκων. Την ίδια μέρα, το Ελληνικό Ναυτικό παραλαμβάνει τέσσερα νέα αντιτορπιλικά: «Λέων», «Πάνθηρ», «Αετός» και «Ιέραξ».

1913: Υπογράφεται συνθήκη ειρήνης μεταξύ Τούρκων και Βουλγάρων.

1925: Ο θρυλικός λήσταρχος Φώτης Γιαγκούλας σκοτώνεται σε συμπλοκή με τη Χωροφυλακή στον Όλυμπο.

1942: Η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ ανατινάζει τα γραφεία της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στην Αθήνα, σκοτώνοντας Έλληνες δοσίλογους και Γερμανούς αξιωματικούς.

1946: Ξεκινά το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών.

1951: Το ελβετικό Κοινοβούλιο απορρίπτει πρόταση για χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες. Την ίδια μέρα, το ΝΑΤΟ αποφασίζει την ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στη συμμαχία.

1960: Διεξάγεται το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.

1961: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ξεκινώντας προεκλογική περίοδο.

1974: Ο Γεώργιος Μαύρος εκλέγεται πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου.

1983: Ο Απόστολος Κακλαμάνης, ως υπουργός Παιδείας, καταθέτει νομοσχέδιο για την κατάργηση των ΚΑΤΕΕ και τη δημιουργία των ΤΕΙ.

1989: Η Βουλή παραπέμπει τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλους δύο πολιτικούς στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

1990: Ξεκινά το 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου επανεκλέγεται πρόεδρος και ο Άκης Τσοχατζόπουλος γίνεται Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

1995: Η UEFA αποβάλλει τη Ντιναμό Κιέβου για τρία χρόνια λόγω απόπειρας δωροδοκίας του διαιτητή Λόπεζ Νιέτο στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Την ίδια μέρα, η πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, παραιτείται μετά από αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

2003: Η Λετονία εγκρίνει με δημοψήφισμα την ένταξή της στην ΕΕ, με το 67% των ψηφοφόρων να ψηφίζει υπέρ.

2009: Η Ελλάδα νικά τη Σλοβενία με 57-56 στον μικρό τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο.

Exit mobile version