ΚΚΕ: Άρχισαν οι 4ήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση – Χιλιάδες επισκέπτες

ΚΚΕ: Άρχισαν οι 4ήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση - Χιλιάδες επισκέπτες

Οι 4ήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή άνοιξαν την Τετάρτη στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες. Μεταξύ των ποικίλων δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα, ξεχώρισε το αφιέρωμα στην Κεντρική Σκηνή στον γνωστό στιχουργό Κώστα Τριπολίτη.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε θερμή συνάντηση με τους συμμετέχοντες του αφιερώματος, καθώς και με τη σύζυγο του τιμώμενου, Άννα Ντάφου. Ο κ. Κουτσούμπας της πρόσφερε τους έξι τόμους του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ με προσωπική αφιέρωση προς τον Κώστα Τριπολίτη. Η κα Ντάφου ευχαρίστησε θερμά το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για το αφιέρωμα.

Οι εκδηλώσεις της Κεντρικής Σκηνής συνεχίστηκαν με αφιέρωμα στο κοινωνικό-πολιτικό τραγούδι, ενώ το φεστιβάλ επισκέφθηκαν συνδικαλιστές από διάφορες χώρες, όπως ο Chris Smalls, πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων της Amazon, ο Olivier Mateu, γενικός γραμματέας του εργατικού κέντρου της περιφέρειας Bouches-du-Rhone στη Γαλλία, και η Suzan Tayseer Salam, πρόεδρος της Ένωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων της Ιερουσαλήμ.

Οι τρεις συνδικαλιστές, που βρέθηκαν στην Ελλάδα για το φεστιβάλ, φωτογραφήθηκαν στη Διεθνούπολη μπροστά από το ιστορικό σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!». Σήμερα, Πέμπτη, θα μιλήσουν στην εκδήλωση με θέμα «Σε έναν κόσμο που φλέγεται, νικητές θα είναι οι λαοί!».

Το φεστιβάλ παρουσίασε επίσης συζητήσεις με έντονο ενδιαφέρον, όπως η θεματική «Κοιτώντας τη βαναυσότητα στα μάτια – Οι πολεμικές συγκρούσεις στην πρώτη γραμμή», στην οποία συμμετείχαν φωτορεπόρτερ και πολεμικοί ανταποκριτές. Η συζήτηση διοργανώθηκε από τον Γιώργο Ελταχήρ, μέλος της συντακτικής επιτροπής του «Ριζοσπάστη», ενώ συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Νίκου Γαρδίκη, στελέχους του ΚΚΕ και πρώην ναύτη στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

Παράλληλα, το Στέκι για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας φιλοξένησε μια συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για την ανισοτιμία της γυναίκας μέσα από την εκπαίδευση και τις “θεωρίες φύλου”», η οποία τράβηξε το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Η φετινή 50ή επέτειος του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή συμπίπτει με τα 50 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη», ο οποίος έχει ξεχωριστή παρουσία στο φεστιβάλ, με πρωτότυπα ιστορικά φύλλα και αρχειακό υλικό.

Το Αθλητικό Στέκι φιλοξένησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με θέμα «Αθήνα 2004-2024: Μύθοι και πραγματικότητα για την ανάπτυξη των υποδομών και της στήριξης των αθλητών». Στη Μαθητική και Φοιτητική Σκηνή, οι επισκέπτες απόλαυσαν μαθητικά συγκροτήματα και έντεχνη, ροκ μουσική και κριτικές μαντινάδες, ενώ η Λαϊκή Σκηνή άνοιξε με τον Βαγγέλη Κορακάκη και αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη.

Exit mobile version