Διορθώσεις στις στρεβλώσεις με την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, για να μην δουν μείωση αντί για αύξηση

Διορθώσεις στις στρεβλώσεις με την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, για να μην δουν μείωση αντί για αύξηση

Η «παραμόρφωση» που έχει προκύψει στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων λόγω των αυξήσεων στις συντάξεις, με αποτέλεσμα ορισμένοι συνταξιούχοι να μεταβαίνουν σε υψηλότερο κλιμάκιο και να χάνουν από τις αυξήσεις αντί να επωφελούνται, αναγνωρίστηκε από την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.

«Αυτό δεν είναι σωστό και θέλουμε να το διορθώσουμε», τόνισε η υπουργός, ανακοινώνοντας πως σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προωθείται μια ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος.

Η κ. Κεραμέως εκτίμησε ότι η διόρθωση θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο, πριν την καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις για το 2025.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι πάνω από 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους, η οποία αναμένεται να κυμανθεί από 2,2% έως 2,59%, με το ακριβές ποσοστό να καθορίζεται από αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Για παράδειγμα, όπως εξηγεί, σε σύνταξη 1.690 ευρώ παρακρατείται σήμερα Εισφορά Αλληλεγγύης 3%, δηλαδή 59,7 ευρώ το μήνα. Με την αύξηση του 2,2% από 1/1/2025, οι μηνιαίες αποδοχές θα φτάσουν τα 1.727,18 ευρώ, και η Εισφορά θα αυξηθεί σε 103,63 ευρώ. Κατά συνέπεια, από τα 1.639,3 ευρώ που λαμβάνει ο συνταξιούχος φέτος, τα Χριστούγεννα θα εισπράξει 1.623,5 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αντί για αύξηση, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα δει μείωση των αποδοχών του κατά 16 ευρώ το μήνα το νέο έτος.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) παρακρατείται στην πηγή από τον ΕΦΚΑ και υπολογίζεται στο αρχικό μεικτό ποσό της σύνταξης, προτού εφαρμοστεί η εισφορά Υγείας (ΕΟΠΥΥ) 6% και ο φόρος.

Ως αποτέλεσμα:

Exit mobile version