Ταλιμπάν: το μαρτύριο των ανδρών που δεν γνωρίζει η Δύση

Ταλιμπάν: το μαρτύριο των ανδρών που δεν γνωρίζει η Δύση

Οι Ταλιμπάν είναι γνωστοί στη Δύση κυρίως για την καταπίεση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι αυστηροί νόμοι του καθεστώτος πλήττουν εξίσου και τους άνδρες. Οι απαγορεύσεις που επιβάλλονται από την “αστυνομία ηθών” δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ των φύλων, καθώς οι άνδρες αντιμετωπίζουν επίσης σκληρές ποινές για παραβιάσεις των κανόνων συμπεριφοράς.

Η “αστυνομία ηθών” κυνηγάει και τιμωρεί άνδρες για πολλούς λόγους. Υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά, όπου άνδρες ξυλοκοπούνται απλώς επειδή τόλμησαν να φορέσουν δυτικά ρούχα, όπως τζιν παντελόνια. Οι περιορισμοί δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με το καθεστώς, οι άνδρες οφείλουν να συμμορφώνονται με συγκεκριμένα πρότυπα εμφάνισης και συμπεριφοράς, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  1. Υποχρέωση να αφήνουν γενειάδα μήκους τουλάχιστον μίας γροθιάς.
  2. Απαγόρευση της μίμησης μη μουσουλμάνων στην εμφάνιση, όπως το ντύσιμο με δυτικά ρούχα.
  3. Απαγόρευση κουρεμάτων που δεν συνάδουν με τον ισλαμικό νόμο.
  4. Αυστηρός περιορισμός της δυνατότητας να κοιτάζουν γυναίκες εκτός από τις συζύγους ή τις στενές συγγενείς τους.

Η επιβολή των νόμων γίνεται με τη βία, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για άνδρες που δέχθηκαν επιθέσεις επειδή δεν παρευρέθηκαν στο τζαμί για προσευχή ή επειδή δεν τηρούν τα πρότυπα εμφάνισης.

Οι άνδρες που δεν συμμορφώνονται με τις εντολές, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με την “αστυνομία ηθών”, η οποία έχει εξουσιοδοτηθεί να τους κρατάει υπό κράτηση έως και τρεις ημέρες. Σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων, όπως η υποτιθέμενη αδιαφορία για τις προσευχές, οι ύποπτοι παραπέμπονται στα δικαστήρια της σαρία, όπου αντιμετωπίζουν βαριές ποινές, όπως πρόστιμα, φυλάκιση, μαστίγωμα ή και λιθοβολισμό, ανάλογα με το αδίκημα.

Ταυτόχρονα, έχουν δηλωθεί “εξαφανίσεις” ανδρών που συνέλαβαν οι Ταλιμπάν απλώς και μόνο για το ντύσιμό τους.

Αυτό το παράλογο καθεστώς έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον φόβου και αβεβαιότητας και για τους άνδρες. Υπάρχουν πολλοί που φοβούνται για τη δουλειά τους, καθώς κυβερνητικοί υπάλληλοι απειλούνται με απόλυση ή και “εξαφάνιση” αν δεν αφήσουν τα γένια τους να μακρύνουν. Ακόμη και οι κουρείς αρνούνται πλέον να προσφέρουν υπηρεσίες που παραβιάζουν τους νόμους των Ταλιμπάν.

Παρότι η δυτική κοινή γνώμη εστιάζει συνήθως στις απαγορεύσεις που επιβάλλονται στις γυναίκες, οι αυστηροί νόμοι των Ταλιμπάν πλήττουν σοβαρά και τα δικαιώματα αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των ανδρών. Τα βασανιστήρια τα οποία υπόκεινται άνδρες έχουν αναφερθεί κατά καιρούς από οργανισμούς όπως η Διεθνής Αμνηστία (πχ η δολοφονία και τα βασανιστήρια των ανδρών στη Χαζάρα), ο ανεξάρτητος οργανισμός Afghanwitness (όπως το βασανιστήριο του 20χρονου αγοριού απλώς και μόνο επειδή μίλησε σε τηλέφωνο με μια κοπέλα), ακόμη και τοπικές σελίδες που αναφέρουν ξυλοδαρμούς και βιασμούς ανδρών από τους Ταλιμπάν.

Συχνά, οι χρήστες του διαδικτύου ενημερώνονται για τα βασανιστήρια που βιώνουν οι άνδρες μέσα από εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Παρακάτω παρουσιάζονται περιπτώσεις όπου άνδρες βασανίζονται ή δολοφονούνται επειδή έβγαλαν φωτογραφίες με τουρίστες, επειδή ήταν άστεγοι, επειδή δεν ήταν ντυμένοι σύμφωνα με όσα ορίζουν οι Ταλιμπάν, άνδρες φοιτητές δίχως ιδιαίτερο λόγο, πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, κλπ.

Exit mobile version