Γαλλία: Nέα κυβέρνηση με Μισέλ Μπαρνιέ – Σφοδρές αντιδράσεις και διαδηλώσεις

Γαλλία: Nέα κυβέρνηση με Μισέλ Μπαρνιέ – Σφοδρές αντιδράσεις και διαδηλώσεις

Η νέα γαλλική κυβέρνηση υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ αποτελείται από 39 υπουργούς, με σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των μακρονιστών και των συντηρητικών. Προέκυψε έπειτα από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις δύο εβδομάδων, με έντονα δεξιά κατεύθυνση, που αποτελεί και την πολιτική βάση του Μπαρνιέ. Ο μοναδικός εκπρόσωπος της αριστεράς είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Μιγκό, πρώην σοσιαλιστής, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός και έχει αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή. Το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ η Γαλλία αντιμετωπίζει την απειλή των Βρυξελλών λόγω του «τεράστιου δημόσιου χρέους» και του ελλείμματος.

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό, κεντρώος 41 ετών από το κόμμα MoDem και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο συντηρητικός Μπρυνό Ρετογιό θα ηγηθεί του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ, πιστός υποστηρικτής του Εμανουέλ Μακρόν, επανέρχεται στο υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο Οικονομίας ανέλαβε ο Αντουάν Αρμάν, μέλος του κόμματος του Μακρόν.

Ο Μπενζαμέν Χαντάντ ανέλαβε υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη, ενώ η Μοντ Μπρεζεόν έγινε κυβερνητική εκπρόσωπος. Στο υπουργείο Γεωργίας τοποθετήθηκε η Ανίκ Ζενεβάρ, ενώ η Ρασιντά Ντατί παρέμεινε στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η Γαλλία είχε υπηρεσιακή κυβέρνηση για ενάμιση μήνα και, σύμφωνα με το Σύνταγμα, νέες εκλογές δεν μπορούν να προκηρυχθούν πριν από το πέρασμα ενός έτους από τις τελευταίες. Η «Ανυπότακτη Γαλλία» απειλεί με κινητοποιήσεις εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση αριστεράς, ενώ οι Βρυξέλλες και οι Οίκοι Αξιολόγησης κρούουν τον κώδωνα για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αυτή «δεν έχει μέλλον» και ότι η επιστροφή του μακρονισμού είναι πλέον γεγονός. Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας δήλωσε: «Ας ξεφορτωθούμε το συντομότερο δυνατόν την κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα πρέπει να επιβιώσει σε μια κατακερματισμένη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, που προέκυψε από τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν, με τρία βασικά μπλοκ: την αριστερά που κέρδισε τις εκλογές αλλά απουσιάζει από την κυβέρνηση, την κεντροδεξιά μακρονική πτέρυγα και την άκρα δεξιά.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει τη Δευτέρα και ο Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις την 1η Οκτωβρίου. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Μπρυνό Ρετογιό, προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από το κέντρο, καθώς προέρχεται από τη σκληρή δεξιά πτέρυγα και προωθεί αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.

Η αριστερά συνεχίζει να καταγγέλλει «κλεμμένες εκλογές» και έναν κυβερνητικό σχηματισμό που βασίζεται στην ακροδεξιά.

Exit mobile version