Γιάννος Παπαντωνίου: Το σκεπτικό του δικαστηρίου για την αθώωσή του

Γιάννος Παπαντωνίου: Το σκεπτικό του δικαστηρίου για την αθώωσή του

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αθώωσε ομόφωνα τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία σχετικά με την υπογραφή σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών το 2003. Η απόφαση αθώωσης αφορά τόσο τον Παπαντωνίου όσο και τους συγκατηγορούμενούς του, τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και τον στενό φίλο του Ανδρέα Μπάρδη, οι οποίοι κατηγορούνταν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ισχυρίστηκε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Παπαντωνίου δωροδοκήθηκε ή ότι ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο. Κατά συνέπεια, δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας, τα οποία είχαν μεν παραγραφεί, αλλά ήταν οι βασικές κατηγορίες που στήριζαν την υπόθεση για το ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να διακινήθηκε σε λογαριασμούς του εξωτερικού, θεωρήθηκε μέρος της «μίζας», αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να αποδειχθεί αυτό.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εισήγηση του εισαγγελέα Αλέξανδρου Σπηλιώτη, ο οποίος είχε ζητήσει την καταδίκη του Παπαντωνίου, υποστηρίζοντας ότι «Η δωροδοκία προκύπτει ξεκάθαρα από τη ροή των χρημάτων, με χρόνο 31/7/2002 έως 20/10/2003. Το ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία στις διακινήσεις χρημάτων στους λογαριασμούς δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αποδεικτική διαδικασία» υποστήριξε ο εισαγγελέας Αλεξ. Σπηλιώτης, τον περασμένο Ιουλίου, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «αφελές» το να πρέπει κάθε φορά να προκύπτει η ακριβής ροή του χρήματος. «Είναι αφελές να προσδοκούμε ότι θα φανεί από τις τράπεζες, αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, δια του μετρητού χρήματος. Αλίμονο αν είχαμε ταύτιση των ποσών μέσω της τραπέζης, οι αναλήψεις, μετακινήσεις μπορούν να αφορούν οποιαδήποτε αιτία, δεν χρειάζεται να συνδέσουμε και να βγάλουμε συμπέρασμα από την κίνηση των λογαριασμών».

Το δικαστήριο, απορρίπτοντας τις θέσεις του εισαγγελέα, φάνηκε να αποδέχεται τους ισχυρισμούς του Παπαντωνίου για την προέλευση των χρημάτων. Ο Παπαντωνίου είχε επικαλεστεί οικονομική βοήθεια από θεία του που ζούσε στη Νιγηρία και από την πρώην σύζυγό του, γεγονός που προκάλεσε αμφιβολίες.

Ο εισαγγελέας Σπηλιώτης είχε σχολιάσει ότι «η θεία ζούσε στο εξωτερικό και ερχόταν στην Ελλάδα, με άριστες σχέσεις με τον κατηγορούμενο. Ο τρόπος για να τον βοηθάει ήταν να του φέρνει κάθε τόσο μετρητά; Γιατί να μην άνοιγε ένα λογαριασμό; Ερχόταν η θεία από το Μόναχο και έφερνε τη σακούλα με τα πακέτα; Έτσι γίνονται αυτές οι καταστάσεις; Δεν είναι λογικό να του ανοίξει λογαριασμό; Μόνο εγώ το σκέφτηκα; Η προέλευση των χρημάτων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με αυτόν τον τρόπο».

Exit mobile version