ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στη Νότια Καρολίνα – Η πρώτη εκτέλεση μετά το 2011

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στη Νότια Καρολίνα - Η πρώτη εκτέλεση μετά το 2011

Ο 46χρονος Φρέντι Όουενς, καταδικασμένος σε θάνατο για τη δολοφονία μιας ταμία το 1999, εκτελέστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Νότια Καρολίνα. Ήταν η πρώτη εκτέλεση στη συγκεκριμένη πολιτεία από το 2011. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 18:55 τοπική ώρα (01:55 ώρα Ελλάδας), έπειτα από χορήγηση θανατηφόρας ένεσης, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκτέλεση του Όουενς είναι η πρώτη από τις πέντε που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν εντός μίας εβδομάδας σε πέντε διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ. Σχεδόν όλες θα γίνουν με θανατηφόρα ένεση, εκτός από εκείνη του Άλαν Μίλερ, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στην Αλαμπάμα με εισπνοή αζώτου – μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στην πολιτεία αυτή τον Ιανουάριο, και που έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ ως «βασανιστήριο».

Ο Φρέντι Όουενς είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της Αϊρίν Γκρέιβς, μητέρας τριών παιδιών, κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας σε μικρό σούπερ μάρκετ το βράδυ του Χάλογουιν το 1997. Είχε επίσης καταδικαστεί για τον φόνο συγκρατουμένου του, ωστόσο διακήρυττε την αθωότητά του για τον φόνο της Γκρέιβς.

Ο συγκατηγορούμενός του, Στίβεν Γκόλντεν, είχε καταδικαστεί σε 28 χρόνια φυλάκιση, αλλά αργότερα ανακάλεσε την κατάθεσή του, αποκαλύπτοντας ότι ο Όουενς δεν ήταν ο συνεργός του στη ληστεία. Παρά την αναίρεση αυτής της μαρτυρίας, η τελευταία προσφυγή του Όουενς απορρίφθηκε, και ο κυβερνήτης της πολιτείας, Χένρι ΜακΜάστερ, αρνήθηκε να επιτρέψει τη μετατροπή της ποινής του.

Αυτή ήταν η 14η εκτέλεση στις ΗΠΑ για το 2024. Σήμερα, η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, ενώ σε άλλες έξι πολιτείες εφαρμόζεται μορατόριουμ, με αποφάσεις των κυβερνητών τους.

Exit mobile version