Καταδικάστηκε καθηγητής Πανεπιστημίου που απαιτούσε από ερευνητές προγραμμάτων να του καταβάλλουν μέρος των αποδοχών τους

Καταδικάστηκε καθηγητής Πανεπιστημίου που απαιτούσε από ερευνητές προγραμμάτων να του καταβάλλουν μέρος των αποδοχών τους

Καθηγητής Πανεπιστημίου καταδικάστηκε σε 17 μήνες φυλάκιση, με 3ετή αναστολή, αφού κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα εκβίασης κατ’ εξακολούθηση. Ο καθηγητής εκβίαζε ερευνητές προγραμμάτων να του αποδίδουν μέρος των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο καθηγητής απαιτούσε από τους ερευνητές που συμμετείχαν σε προγράμματα του πανεπιστημίου, τα οποία επιτηρούσε ο ίδιος, να του δίνουν ένα ποσοστό από τις μηνιαίες απολαβές τους από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Ιδρύματος. Εάν δεν συμμορφώνονταν, τους απειλούσε ότι θα καθυστερήσει ή θα μπλοκάρει την εκτέλεση των πληρωμών τους, ή ακόμα ότι θα τους αφαιρούσε από τα προγράμματα.

Τα ποσά που ζητούσε κυμαίνονταν από 300 έως 400 ευρώ τον μήνα, για μισθούς που δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ. Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες των ερευνητών, οι οποίοι είτε εκπονούσαν μεταπτυχιακές σπουδές είτε διδακτορικές διατριβές.

Ένας από τους καταγγέλλοντες ανέφερε ότι ο καθηγητής τον απείλησε πως θα μεσολαβούσε για να επιστρέψει τέσσερις μισθούς, αν δεν του έδινε 300 ευρώ από τα 720 ευρώ που λάμβανε μηνιαίως.

Ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός, στην απολογία του, έκανε λόγο για «συνωμοσία και ψεύδη», υποστηρίζοντας ότι «Δεν ζήτησα χρήματα. Παραφράστηκε αυτό που τους είπα πως “εάν δεν παραχθεί έργο πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα”. Τους δυο πρώτους μήνες έδωσα ευκαιρίες, μετά καθυστέρησα την υπογραφή, αλλά ως μοχλό πίεσης για να αποδώσουν στη δουλειά τους»

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του, τονίζοντας ότι η καριέρα των ερευνητών εξαρτιόταν από τον καθηγητή, ο οποίος είχε την εξουσία να τους αξιολογεί. Επιπλέον, εξήρε το γεγονός ότι οι καταγγέλλοντες δεν υπέκυψαν στις πιέσεις του κατηγορουμένου.

Exit mobile version