Τι έγινε σαν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου

Τι έγινε σαν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου

Τα κυριότερα και τα πιο αξιομνημόνευτα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, είναι:

480 π.Χ: Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο ελληνικός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή και τον Ευρυβιάδη καταναυμαχεί τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας. Ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης παρακολουθεί την καταστροφή του στόλου του από το όρος Αιγάλεω. Αν και η ακριβής ημερομηνία της μάχης αμφισβητείται, υπάρχουν εκδοχές που την τοποθετούν στις 22 Σεπτεμβρίου, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν τις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου.

1792: Στη Γαλλία, τίθεται σε ισχύ το νέο επαναστατικό ημερολόγιο, το οποίο μετράει τα χρόνια με λατινικούς αριθμούς από την 22α Σεπτεμβρίου 1792, την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας. Η κατάργηση της μοναρχίας ορίζεται ως το σημείο μηδέν στον χρόνο, με το έτος 1793 να αναφέρεται ως το έτος Ι.

1853: Κηρύσσεται ο Κριμαϊκός Πόλεμος (σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο), μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία έχει τη στήριξη της Γαλλίας και της Αγγλίας, και της Ρωσίας. Η ελληνική πολιτική ηγεσία και ο βασιλιάς Όθωνας υποδέχονται την έναρξη του πολέμου με ενθουσιασμό, ευελπιστώντας στη νίκη των Ρώσων.

1902: Ο Ρώσος τσάρος Νικόλαος Β’ καταργεί, με διάταγμα, την αυτονομία της Φινλανδίας, εγκαθιστώντας Ρώσο κυβερνήτη.

1908: Η Βουλγαρία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, έπειτα από πέντε αιώνες υπό την κυριαρχία της.

1915: Αγγλογαλλικά στρατεύματα της Αντάντ αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη, ακυρώνοντας έτσι την ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Βενιζέλου.

1921: Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία γίνονται μέλη της Κοινωνίας των Εθνών.

1924: Η αστυνομία της Βαυαρίας ζητάει για δεύτερη φορά από τον Υπουργό Εσωτερικών να απελάσει τον Αδόλφο Χίτλερ, αρχηγό του Εθνικοσοσιαλιστικού Μετώπου. Το αίτημα απορρίπτεται από τον Υπουργό Φραντς Γκίρτνερ.

1955: Η τηλεόραση γίνεται πραγματικότητα στη Βρετανία με τη λειτουργία του πρώτου εμπορικού καναλιού, του ITV.

1960: Η Δημοκρατία του Σουδάν μετονομάζεται σε Μάλι μετά την αποχώρηση της Σενεγάλης από την Ομοσπονδία του Μάλι.

1964: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου, ανακοινώνει την πρόθεσή του να ενοποιήσει το ΙΚΑ με άλλα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από εργαζόμενους σε δημόσιους οργανισμούς.

1965: Ο πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ τερματίζεται με εκεχειρία που επιβάλλει ο ΟΗΕ.

1968: Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ) και κυκλοφορεί το πρώτο παράνομο τεύχος του περιοδικού της, «Οδηγητής».

1971: Η κηδεία του Γιώργου Σεφέρη μετατρέπεται σε διαδήλωση κατά της Χούντας. Στη νεκρώσιμη πομπή, το πλήθος αρχίζει να τραγουδάει το απαγορευμένο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Στο περιγιάλι το κρυφό».

1975: Η Σάρα Τζέιν Μουρ αποτυγχάνει να δολοφονήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ στο Σαν Φρανσίσκο. Καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

1976: Στην Ελλάδα, καθιερώνονται βιβλιάρια υγείας για τα παιδιά.

1980: Ξεκινά ο οκταετής πόλεμος Ιράν-Ιράκ, με το Ιράκ να εισβάλλει στο Ιράν.

1994: Το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Τα Φιλαράκια» προβάλλεται στις ΗΠΑ.

1996: Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, με 41,4%, έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει 38,1%. Ο Μιλτιάδης Έβερτ παραιτείται από την προεδρία της ΝΔ.

2000: Ο Έλληνας αθλητής Βίκτωρας Μήτρου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στην άρση βαρών.

2001: Ο Αντώνης Φώτσης γίνεται ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας που παίζει στο NBA, υπογράφοντας στους Μέμφις Γκρίζλις.

2004: Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποπέμπει τον υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη για λόγους ηθικής τάξεως, λόγω της μετεγγραφής του γιου του σε πανεπιστήμιο.

2004: Ο Ούγγρος Πολ Ζέκερες κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και γίνεται ο μόνος αθλητής που έχει κερδίσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

2005: Το τηλεοπτικό δίκτυο ITV γιορτάζει τα 50ά του γενέθλια.

2006: Τραγωδία στη Γερμανία όταν μαγνητικό τρένο συγκρούεται με βαγόνι συντήρησης, προκαλώντας το θάνατο 25 ανθρώπων.

Exit mobile version