Γερμανία: Οριακή νίκη του SPD στις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, δεύτερο κόμμα το AFD

Γερμανία: Οριακή νίκη του SPD στις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, δεύτερο κόμμα το AFD

Αν και αρχικά οι προβλέψεις ήταν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς θα έχαναν τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, τελικά η Κυριακή (22/9) τους έφερε χαμόγελα. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του αποτελέσματος από το ZDF, το SPD κατέγραψε ποσοστό 31,3%, ενώ η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ακολούθησε με 29,5%. Ο νέος συνασπισμός της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) συγκέντρωσε 12,4%, ενώ το CDU σημείωσε 11,9%. Εκτός τοπικού κοινοβουλίου έμειναν οι Πράσινοι με 4,6%, η Αριστερά (Die Linke) με 3,5% και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 2,7%, καθώς δεν έπιασαν το όριο του 5%.

Μετά από τηλεδιάσκεψη με τις επιτροπές του κόμματός του, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αντέδρασε με συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Όταν ερωτήθηκε από το ZDF σχετικά με το κλίμα στο προεδρείο του SPD, απάντησε απλά: «Καλό φυσικά!».

Το CDU σημείωσε μία από τις χειρότερες επιδόσεις του στο Βρανδεμβούργο, με ποσοστό κάτω από 12%, γεγονός που αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον νεοεκλεγέντα υποψήφιο καγκελάριο του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, καθώς αυτό το αποτέλεσμα σκιάζει τις πρώτες του μέρες στην ηγεσία.

Ο υποψήφιος του AfD, Τίνο Χρουπάλα, παραδέχθηκε ότι το κόμμα του δεν πέτυχε τον στόχο του να γίνει η ισχυρότερη δύναμη στις εκλογές. Όπως δήλωσε στο ZDF: «Ο στόχος ήταν να γίνουμε η ισχυρότερη δύναμη… Θέλαμε να στείλουμε τον Ντίτμαρ Βόιντκε στη σύνταξη».

Exit mobile version