Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς, διαγράφηκε επίσημα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, μετά την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ.
«Ο κ. Σαλμάς, με τη συνολική του συμπεριφορά, τέθηκε εκτός ΚΟ της ΝΔ», ανέφερε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σταύρος Καλαφάτης.
Σε δηλώσεις του μετά την αποχώρησή του, ο κ. Σαλμάς ανέφερε: «Αν με διαγράφει ο κ. Μητσοτάκης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται με τα κόκκινα δάνεια, γιατί αντιτάχθηκα στη woke ατζέντα για τα ομόφυλα ζευγάρια, γιατί ζήτησα να ελεγχθούν τα καρτέλ για την ακρίβεια, τότε είναι τιμή μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Και αν ως πρόφαση χρησιμοποιείται το ότι αποκάλυψα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού, τότε δηλώνω πως ο έλεγχος των βουλευτών και η ελευθερία λόγου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα και δεν δικαιολογούν διαγραφή».
Όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να παραδώσει την έδρα του, απάντησε: «Πιστεύετε ότι πρέπει να σταματήσω να παλεύω για τους πολλούς;».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας το θέμα, τόνισε ότι η απόφαση της διαγραφής του Μάριου Σαλμά ήταν ομόφωνη από την Επιτροπή Δεοντολογίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύντομη συνάντηση, τα μέλη της επιτροπής του ζήτησαν εξηγήσεις για την «αντισυναδελφική συμπεριφορά» του, παρουσιάζοντάς του δύο άρθρα του καταστατικού του κόμματος. Ο κ. Σαλμάς φέρεται να απάντησε με απορία, ρωτώντας ποιον συνάδελφο αφορά το ζήτημα, χωρίς να λάβει ξεκάθαρη απάντηση.
Η παραπομπή του βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας έγινε κατόπιν επιστολής που έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς τον πρόεδρο της επιτροπής, Γιάννη Τραγάκη.
Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού, ενόσω βρίσκεται στις ΗΠΑ, στοχεύει στο να στείλει σαφές μήνυμα εντός της ΝΔ, υποδεικνύοντας ότι η κριτική είναι μεν αποδεκτή, αλλά δεν πρέπει να ξεφεύγει από τις αρχές και τη λειτουργία του κόμματος. Πρόκειται για μια προειδοποίηση και προς άλλους βουλευτές που ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σαλμά.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κατηγορήθηκε για αντικοινοβουλευτική και αντικομματική συμπεριφορά, ενώ η διαγραφή του έρχεται σε μια περίοδο που αρκετοί βουλευτές της ΝΔ έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν ρόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης.