Νέα Υόρκη: Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Νέα Υόρκη: Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα, Τρίτη στις 11:40 π.μ. τοπική ώρα (18:40 ώρα Ελλάδας) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνάντηση θα γίνει με τη γνωστή μορφή τρεις συν τρεις, στην οποία θα παρευρεθούν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών και οι επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων των δύο χωρών.

Πριν από αυτή τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Στην ατζέντα αυτής της συνάντησης θα βρεθούν ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν θα συζητηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, περιφερειακά ζητήματα όπως οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και το μεταναστευτικό. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η εξέλιξη των διμερών σχέσεων με την Τουρκία δεν επηρεάζεται από τις αμερικανικές εκλογές, τονίζοντας ότι «είναι θετικό πως μπορούμε να συζητούμε και να προωθούμε τη θετική ατζέντα, αποφεύγοντας την κλιμάκωση».

Το Κυπριακό θα είναι επίσης σημαντικό θέμα στη συζήτηση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Παράλληλα, θα τεθεί και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, με πηγές να τονίζουν ότι η συνεργασία με την Τουρκία είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Exit mobile version