Πακιστάν: Έκρηξη βόμβας σε αυτοκινητοπομπή διπλωματών – Νεκρός ένας αστυνομικός

Πακιστάν: Έκρηξη βόμβας σε αυτοκινητοπομπή διπλωματών - Νεκρός ένας αστυνομικός

Ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του την Κυριακή, ενώ άλλοι τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν, όταν μια αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη σε αυτοκινητοπομπή διπλωματών στο βόρειο Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στα οχήματα επέβαιναν ο ρώσος πρεσβευτής και διπλωμάτες από πολλές χώρες, όπως της Πορτογαλίας, του Ιράν, του Τουρκμενιστάν, του Τατζικιστάν, του Καζακστάν, της Βοσνίας, της Ζιμπάμπουε, της Ρουάντα και του Βιετνάμ. Ήταν στη Μαλάμ Τζάμπα, στην κοιλάδα Σαβάτ, στην περιοχή Χάιμπερ Παχτούνχβα, που συνορεύει με το Αφγανιστάν, όταν συνέβη η έκρηξη.

«Ένας αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαχιντουλά Χαν, επικεφαλής της αστυνομίας στη Σαβάτ.

Οι διπλωμάτες «κινούνταν με αυτοκινητοπομπή» της αστυνομίας και το αυτοκίνητο που δέχθηκε την επίθεση ήταν «το πρώτο της πομπής», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, οι διπλωμάτες συμμετείχαν σε μια επίσκεψη που διοργάνωσε η πακιστανική κυβέρνηση σε συνεργασία με το εμπορικό επιμελητήριο της Σαβάτ, με στόχο την προώθηση του εμπορίου στην περιοχή, γνωστή για τους τεχνίτες και τους πολύτιμους λίθους της. «Κανένας διπλωμάτης δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό», τόνισε.

Ο ανώτερος αξιωματικός της πακιστανικής αστυνομίας, Μουχάμαντ Αλί Χαν Γκανταπούρ, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Χαν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι οι διπλωμάτες επέστρεψαν ασφαλείς στο Ισλαμαμπάντ και πρόσθεσε ότι η χώρα είναι «αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Ισλαμαμπάντ επιβεβαίωσε μέσω Telegram την παρουσία του πρεσβευτή στην αυτοκινητοπομπή. «Καθ’ οδόν προς το ξενοδοχείο, όχημα που συνόδευε την αυτοκινητοπομπή ενεργοποίησε νάρκη. Οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, αλλά οι διπλωμάτες είναι ασφαλείς», ανέφερε η ρωσική διπλωματική αποστολή.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για το περιστατικό, ωστόσο η περιοχή θεωρείται προπύργιο του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (ΚΤΠ), οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί σε τακτικές μάχης στο Αφγανιστάν και μοιράζονται παρόμοια ιδεολογία με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, που έχουν επιστρέψει στην εξουσία από τον Αύγουστο του 2021.

Από το 2007 έως το 2009, το ΚΤΠ προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων πολιτών και κατέλαβε διάφορες περιοχές, προτού απωθηθεί από στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας.

Η δραστηριότητά του έχει αναζωπυρωθεί και η κυβέρνηση του Πακιστάν κατηγορεί τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ότι δεν εμποδίζουν τους εξτρεμιστές που καταφεύγουν στην αφγανική επικράτεια και τη χρησιμοποιούν ως βάση για επιθέσεις στο Πακιστάν.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Ισλαμαμπάντ και Καμπούλ έχουν επιδεινωθεί λόγω των δράσεων του ΚΤΠ.

Exit mobile version