Σαν σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου

Μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν αυτή την ημερομηνία, είναι:

622: Ολοκληρώνεται η Εγίρα, η μετοίκηση του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στην πόλη Γιατρίμπ, που αργότερα μετονομάστηκε σε Μεδίνα. Η αποχώρηση του Μωάμεθ από τη Μέκκα οφείλεται στην αποκήρυξη των ιδεών του από τον νέο αρχηγό της δυναστείας των Κουρές, Αμπού Ζαλ. Το 622 ορίστηκε ως το έτος 1 του μουσουλμανικού ημερολογίου.

787: Ξεκινά η 7η Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια της Βιθυνίας. Συγκαλείται από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΣΤ’ και τη μητέρα του, αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία, με τη συμμετοχή του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ταρασίου. Η Σύνοδος αποφασίζει την αποκατάσταση των εικόνων, καταδικάζοντας την Εικονομαχία.

1664: Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία, που μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.

1822: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, με την υποστήριξη αρχιερέων της Αθήνας και της Θήβας.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπογράφει το ψήφισμα για την ίδρυση του πρώτου Γενικού Ταχυδρομείου στην Ελλάδα.

1869: Σημειώνεται η «Μαύρη Παρασκευή» στις ΗΠΑ, με μια απότομη κατάρρευση των χρηματιστηρίων λόγω της προσπάθειας χειραγώγησης της αγοράς χρυσού από τους κερδοσκόπους Τζέιμς Φισκ και Τζέι Γκουλντ.

1908: Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

1927: Ιδρύεται ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

1948: Η Honda Motor Company ιδρύεται στην Ιαπωνία, αρχικά κατασκευάζοντας μοτοσικλέτες και αργότερα αυτοκίνητα.

1957: Εγκαινιάζεται το στάδιο «Καμπ Νου» στη Βαρκελώνη, έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπαρτσελόνα.

1965: Η τρίτη κυβέρνηση αποστατών, υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο, λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

1973: Η Γουινέα-Μπισσάου κηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία, γεγονός που γιορτάζεται ως εθνική εορτή.

1979: Η έδρα του Αραβικού Συνδέσμου μεταφέρεται από το Κάιρο στην Τύνιδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία ειρήνευσης που υπέγραψαν η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

1988: Ανακοινώνεται ότι ο Καναδός δρομέας Μπεν Τζόνσον αγωνίστηκε ντοπαρισμένος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, του αφαιρείται το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα και ανακηρύσσεται νικητής ο Καρλ Λιούις.

1995: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μονογράφουν συμφωνία για τη διεύρυνση της παλαιστινιακής αυτοδιοίκησης στη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών προσπαθειών μεταξύ των δύο πλευρών.

1998: Για πρώτη φορά στην ιστορία, στη Λυών της Γαλλίας, πραγματοποιείται επιτυχής μεταφύτευση ανθρώπινου χεριού, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην ιατρική χειρουργική.

2000: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, ο Κάχι Κακιασβίλι κερδίζει το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην άρση βαρών, ενώ ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους κρίκους στην ενόργανη γυμναστική.

2008: Η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» αποπειράται βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Shell στο Παλαιό Φάληρο, προκαλώντας σοκ στο κοινό και στην κυβέρνηση.

2021: Η Κίνα κηρύσσει παράνομες όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που αφορούν κρυπτονομίσματα.

2021: Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ δημοσιεύει στο περιοδικό Science ότι οι ανθρώπινες πατημασιές που βρέθηκαν στο Εθνικό Πάρκο White Sands στο Νέο Μεξικό χρονολογούνται πριν από 21.000 έως 23.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια του Τελευταίου Παγετώδους Μεγίστου. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι ζούσαν στην Αμερική περίπου 5.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Οι περισσότερες πατημασιές προέρχονται από παιδιά και εφήβους.

Exit mobile version