Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Σε καλό κλίμα – Εντατικοποίηση της συνεργασίας για το μεταναστευτικό

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Σε καλό κλίμα - Εντατικοποίηση της συνεργασίας για το μεταναστευτικό

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε ανασκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στις κοινές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, με στόχο την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να προετοιμάσουν το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, βασισμένο στη Διακήρυξη των Αθηνών.

Αυτή η συνάντηση ήταν η έκτη μέσα σε ένα χρόνο, κάτι που δείχνει τη συνέχιση των επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, αν και ήταν συντομότερη λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπήρχε στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, έθιξε το ζήτημα του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση της Ελλάδας, ενώ υπογράμμισε την ελπίδα της Αθήνας για την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Όσον αφορά στις επόμενες επαφές, αναμένεται επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα πριν τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, για περαιτέρω προετοιμασία. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν επίσης την εντολή για διερεύνηση κοινού εδάφους ώστε να ξεκινήσει διάλογος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία για το μεταναστευτικό, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των κοινών προσπαθειών, με πρώτη συνάντηση να αναμένεται μεταξύ των αρμόδιων υπουργών Μετανάστευσης των δύο χωρών.

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

Exit mobile version