Αρχίζει τον Οκτώβριο ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Αρχίζει τον Οκτώβριο ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ξεκινούν τον Οκτώβριο. Φέτος, σύμφωνα με το άρθρο 47 του νόμου 5102/2024, προβλέπεται η διεξαγωγή τους στα φαρμακεία από πιστοποιημένους φαρμακοποιούς, όπως και για όλα τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Ενηλίκων (ΕΠΕΕ) και του προγράμματος για τον κορονοϊό. Εξαιρούνται τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών για ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και τα εμβόλια, πλην της γρίπης, για τις εγκύους.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ.), Γιώργος Κιοσές, οι εμβολιασμοί για την Covid-19 στα φαρμακεία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, καθώς εκκρεμούν διαδικαστικά ζητήματα για τη μεταφορά και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών. Ο κ. Κιοσές εκτιμά ότι μελλοντικά οι εμβολιασμοί κατά της Covid θα διεξάγονται σε ετήσια βάση, όπως συμβαίνει με το αντιγριπικό εμβόλιο, και θα γίνονται με επικαιροποιημένα εμβόλια. Οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλλουν ένα ποσό των 5 ευρώ για τη χορήγηση του εμβολίου στα φαρμακεία.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν συνταγογράφησης και εμβολιασμού κατά της γρίπης σε ευπαθείς ομάδες και ενήλικες. Οι εμβολιασμοί θα διεξαχθούν από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Θεσσαλονίκης από 7 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2024, με ραντεβού. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους τον αριθμό ΑΜΚΑ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων, το εμβόλιο κατά της γρίπης γίνεται σε μία δόση και συστήνεται σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και σε ενήλικες 18-56 ετών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Για την περίοδο 2024-2025, οι εκτιμήσεις είναι ότι θα παραδοθούν περίπου 350.000 αντιγριπικά εμβόλια στη Θεσσαλονίκη.

Exit mobile version