Δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν: “Σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό”

Δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν: "Σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό"

Από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνέχιση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στο μεταναστευτικό ζήτημα, κάτι που υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στο CNN. Η ανησυχία για νέες προσφυγικές ροές προς τη Μεσόγειο, λόγω της πολεμικής κατάστασης στον Λίβανο, είναι έντονη, ενώ η αλλαγή στάσης της Γερμανίας στο μεταναστευτικό εγείρει προβληματισμούς για τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Όταν ρωτήθηκε για τις συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι πρόκειται για την έκτη τους συνάντηση σε διάστημα ενός έτους, υποδηλώνοντας την πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Ανέφερε πως «είχαμε κάποιες προστριβές τα προηγούμενα χρόνια», αλλά τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, ακόμη και σε θέματα διαφωνίας, όπως ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών. Υπογράμμισε ότι όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο, και ότι η συνεργασία, ειδικά στο θέμα της μετανάστευσης, είναι απαραίτητη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «θέλουμε να εμποδίζουμε τις βάρκες να μπαίνουν στη θάλασσα, και για αυτό χρειαζόμαστε τη συνεργασία των τουρκικών αρχών». Αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο έτος στην αποκατάσταση των καναλιών επικοινωνίας και πρόσθεσε πως «η συνεργασία μας με την Τουρκία στο μεταναστευτικό είναι εξαιρετικά σημαντική».

Exit mobile version