Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Μόρτζος

Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Μόρτζος

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Μόρτζος, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα από τον λογαριασμό του «Σπιτιού του Ηθοποιού», όπου αναφέρθηκε: «Σήμερα το πρωί στις 11:30 δυστυχώς χάσαμε τον αγαπημένο μας ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο… Η είδηση αυτή μας γέμισε όλους μεγάλη θλίψη. Καλό σου ταξίδι Γιάννη…».

Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο, στις 11 Οκτωβρίου 1940, και σπούδασε στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης υπό την καθοδήγηση του Κάρολου Κουν. Για 21 χρόνια υπήρξε ένα από τα βασικά στελέχη του θεάτρου και ερμήνευσε ρόλους από όλο το φάσμα του θεάτρου, από αρχαίο δράμα μέχρι σύγχρονο θέατρο, ενώ έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση στο νεοελληνικό θέατρο.

Με το Θέατρο Τέχνης συμμετείχε σε διεθνή θεατρικά φεστιβάλ, αποκομίζοντας γνώσεις και εμπειρίες από καταξιωμένους καλλιτέχνες του εξωτερικού. Στην καριέρα του, συνεργάστηκε με πολλούς κορυφαίους Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς, ενώ τα τελευταία χρόνια διηύθυνε το Θέατρο «Τέσσερις Εποχές», με το οποίο ανέβαζε σημαντικές παραστάσεις σε όλη τη χώρα.

Ο Μόρτζος υπήρξε επίσης ενεργός στο συνδικαλιστικό χώρο, ως πρόεδρος της ΠΟΘΑ και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Είχε, μάλιστα, αναφερθεί στη φιλία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συνεργάστηκε από τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους της καριέρας του ήταν αυτός του Ελευθέριου Βενιζέλου στο θεατρικό έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου. Ο ρόλος του είχε λάβει ιδιαίτερη αναγνώριση, χάρη στη σκηνοθετική του δεξιοτεχνία και τις εντυπωσιακές ερμηνείες του.

Στην τηλεόραση, είχε παίξει σε πολλές παραγωγές, με την πιο πρόσφατη εμφάνισή του στη σειρά της ΕΡΤ «Χαιρέτα μου τον πλάτανο» το 2020. Στην προσωπική του ζωή, είχε κάνει τρεις γάμους και από τον πρώτο του γάμο είχε αποκτήσει έναν γιο. Η τελευταία του σύντροφος ήταν η θεατρολόγος και ηθοποιός Γιούλη Ζήκου, με την οποία συνεργαζόταν καλλιτεχνικά.

Exit mobile version