Βουλή: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους

Βουλή: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει τις οφειλές προς τους Δήμους, με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών καλύπτει ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργία των Δήμων και Περιφερειών, ενώ για πρώτη φορά εισάγονται σαφείς κανόνες για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των χερσαίων συνοριακών σταθμών.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Ρύθμιση οφειλών:

Οι οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, που έχουν βεβαιωθεί έως την 31η Αυγούστου 2024, μπορούν να ρυθμιστούν μετά από αίτηση του οφειλέτη, με απαλλαγή από προσαυξήσεις και πρόστιμα:

α) Αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή 95%,

β) Σε δύο έως έξι δόσεις, με απαλλαγή 85%,

γ) Σε επτά έως 12 δόσεις, με απαλλαγή 80%,

δ) Σε 13 έως 60 δόσεις, με απαλλαγή 75%.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη διάθεση 200 εκατ. ευρώ στους Δήμους και τις Περιφέρειες για το 2024, καλύπτοντας αυξημένες ανάγκες, ενώ από το 2025 η ετήσια χρηματοδότησή τους θα αυξάνεται κατά 53 εκατ. ευρώ.

Λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου:

Επιπλέον, η προθεσμία για την υποχρέωση στείρωσης ή αποστολής δείγματος γενετικού υλικού μετατίθεται για την 1η Ιουλίου 2025.

Exit mobile version