Ιαπωνία: Νέος αρχηγός του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) και επόμενος πρωθυπουργός ο Σιγκέρου Ισίμπα

Ιαπωνία: Νέος αρχηγός του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) και επόμενος πρωθυπουργός ο Σιγκέρου Ισίμπα

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα κέρδισε χθες την εκλογή για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) στην Ιαπωνία, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

Ο νικητής της ηγεσίας του LDP αναμένεται να γίνει και πρωθυπουργός, καθώς το κόμμα ασκεί ισχυρό έλεγχο στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Ο Ισίμπα επικράτησε επί της υπουργού Οικονομικής Ασφαλείας, Σαναέ Τακαΐτσι, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού κανένας από τους εννέα υποψηφίους δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο. Η νίκη αυτή ήρθε στην πέμπτη απόπειρα του Ισίμπα να ηγηθεί του κόμματος, ενώ η Τακαΐτσι, μια σκληροπυρηνική εθνικίστρια, είχε στόχο να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Ο Ισίμπα κέρδισε με 215 ψήφους έναντι 194 της Τακαΐτσι, σύμφωνα με το Reuters.

Η διαδικασία για την αντικατάσταση του Φούμιο Κισίντα ξεκίνησε όταν ο τελευταίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί τον Αύγουστο, μετά από μια σειρά σκανδάλων που μείωσαν δραματικά τα ποσοστά δημοτικότητας του κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι ο Ισίμπα είχε δεχθεί κριτική από συναδέλφους του στο κόμμα για την προηγούμενη αμφισβήτηση ηγετών, και τις αποτυχημένες απόπειρες του να αναλάβει την ηγεσία, είχε δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει ξανά την υποψηφιότητα μετά την τρέχουσα κούρσα.

Ο νέος ηγέτης έχει μπροστά του την πρόκληση να αντιμετωπίσει την οργή για την αύξηση του κόστους ζωής και να κατευθύνει την Ιαπωνία σε ένα ρευστό περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Ασία, με την Κίνα να ενισχύει την επιρροή της και τη Βόρεια Κορέα να διατηρεί πυρηνικά όπλα.

Το LDP, που κυβερνά την Ιαπωνία σχεδόν καθ’ όλη τη μεταπολεμική περίοδο, θα πρέπει να διενεργήσει γενικές εκλογές έως τον Οκτώβριο του 2025.

Exit mobile version