Δήλωση Ερντογάν: «Αρχές του 2025 θα συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη για τα ζητήματα του Αιγαίου»

Δήλωση Ερντογάν: «Αρχές του 2025 θα συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη για τα ζητήματα του Αιγαίου»

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι στις αρχές του 2025 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για τα ζητήματα του Αιγαίου. Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωση απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί Χζ. Αλί.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, ο Ερντογάν εξήγησε πως οι διαβουλεύσεις με την Αθήνα έχουν ανατεθεί στον σύμβουλό του επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Τσαγατάι Κιλίτς, και στην Ελληνίδα ομόλογό του. Οι δύο σύμβουλοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για την επικείμενη συνάντηση στις αρχές του 2025. Ο Ερντογάν τόνισε ότι «δώσαμε βάρος τόσο στο Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο όσο και σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο», σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να θέσει τις διαφορές στο τραπέζι για επίλυση.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για τη διευθέτηση των διαφορών όσον αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας την ανάγκη γενναίων και σοφών αποφάσεων. Υπενθύμισε τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, ενώ σημείωσε ότι έχει συναντηθεί με τον Ερντογάν έξι φορές τον τελευταίο χρόνο. Αναφέρθηκε επίσης στη Διακήρυξη των Αθηνών, που καταδεικνύει την πρόθεση των δύο χωρών να επιλύσουν τις διαφορές τους στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ερντογάν στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση είτε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Ερντογάν, είτε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό εάν έχει αλλάξει η πάγια στρατηγική της χώρας, που αναγνωρίζει ως μόνη ελληνοτουρκική διαφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Παράλληλα, ζητήθηκε επιβεβαίωση ή διάψευση για επικείμενη συνάντηση, όπως ανέφερε το Reuters.

Το ΠΑΣΟΚ, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Δημήτρη Μάντζου, ζήτησε αναλυτική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και εξέφρασε δυσαρέσκεια για την ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, η οποία δεν περιείχε αναφορές στις προκλήσεις της Τουρκίας. Ο Μάντζος επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική με τρόπο που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, ζητώντας εκ νέου αναλυτική ενημέρωση για τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας.

Exit mobile version