Σχόλιο Ρένας Δούρου: «Αποκαλυπτική η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ»

Σχόλιο Ρένας Δούρου: «Αποκαλυπτική η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ»

Η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου, χαρακτήρισε «αποκαλυπτική» την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκφράζοντας την έντονη κριτική της. Σύμφωνα με τη Δούρου, ο κ. Μητσοτάκης «δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στις προκλητικές θέσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν» και ξεδίπλωσε την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία πέντε χρόνια, η οποία, όπως σημείωσε, έχει επικίνδυνα χαρακτηριστικά για τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Η Δούρου ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση συστηματικά υποβαθμίζει την τουρκική επιθετικότητα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, και ότι η εξωτερική πολιτική που ασκεί ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας. Σύμφωνα με την ίδια, το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η αποδυνάμωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, καθώς η Τουρκία προωθεί τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως τόνισε η Δούρου, προειδοποίησε από την αρχή για τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η πολιτική και υποστηρίζει ότι, ειδικά τώρα που η Ελλάδα θα καταλάβει τη θέση του Μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χρειάζεται μια συνεκτική εθνική στρατηγική. Η στρατηγική αυτή πρέπει να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και να πιέσει για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η Δούρου επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να αναλάβει ενεργητικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με άλλες χώρες, δεδομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Exit mobile version