Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: “Ο πόλεμος που διαρκεί εδώ και 2,5 χρόνια πρέπει να σταματήσει”

Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι: "Ο πόλεμος που διαρκεί εδώ και 2,5 χρόνια πρέπει να σταματήσει"

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή (27/9) στη Νέα Υόρκη με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «πολύ εποικοδομητική». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο πόλεμος, που διαρκεί πλέον 2,5 χρόνια, πρέπει να σταματήσει.

«Είχα μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Του παρουσίασα το Σχέδιο Νίκης μας και συζητήσαμε εκτενώς την κατάσταση στην Ουκρανία και τις συνέπειες του πολέμου στον λαό μας», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. «Συμφωνούμε ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Ο Πούτιν δεν μπορεί να νικήσει, και οι Ουκρανοί πρέπει να επικρατήσουν», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντηση «θαυμάσια» και υποσχέθηκε ότι, εάν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, θα «επιλύσει» το πρόβλημα του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς όμως να διευκρινίσει πώς θα το πετύχει. «Αυτός ο πόλεμος δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί, αλλά θα τον λύσουμε», είπε ο πρώην πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο «περίπλοκο παζλ» και ζητώντας «δίκαιη συμφωνία για όλους».

Πριν από τη συνάντηση, ο Τραμπ δήλωσε ότι διατηρεί «πολύ καλή σχέση» τόσο με τον Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ζελένσκι, ωστόσο, απάντησε, ελαφρώς ενοχλημένος, λέγοντας: «Ελπίζω ότι εμείς έχουμε καλύτερες σχέσεις».

Ο Τραμπ συχνά καταγγέλλει τα τεράστια ποσά που έχει διαθέσει η Ουάσινγκτον για την υποστήριξη του Κιέβου μετά τη ρωσική εισβολή του 2022. Αυτήν την εβδομάδα μάλιστα, αποκάλεσε τον Ζελένσκι «τον καλύτερο έμπορο του πλανήτη», σημειώνοντας πως «κάθε φορά που έρχεται στις ΗΠΑ, φεύγει με 60 δισεκατομμύρια δολάρια».

Exit mobile version