Βουλή: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια – 3.270.000.000 ευρώ το αντίτιμο

Βουλή: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια - 3.270.000.000 ευρώ το αντίτιμο

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού για τα επόμενα 25 χρόνια, έναντι ανταλλάγματος 3,27 δισεκατομμυρίων ευρώ, το υψηλότερο ποσό που έχει ποτέ συγκεντρωθεί στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών.

Η σύμβαση περιλαμβάνει μέτρα προστασίας των οδηγών και χρηστών της Αττικής Οδού, με πρόβλεψη για τη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι το ποσό των 3,27 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο μόνο από αυτή τη συμφωνία αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 1,5 μονάδα του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε: «Η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού αποτελεί τη μεγαλύτερη από τις 9 αποκρατικοποιήσεις που ολοκλήρωσε το υπουργείο τον τελευταίο χρόνο. Αυτές οι αποκρατικοποιήσεις ενισχύουν την οικονομία, τις επενδύσεις και την απασχόληση. Η σύμβαση διασφαλίζει τη συνεχή βελτίωση της Αττικής Οδού και τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους, κάτι που είναι θετικό για τους πολίτες, το κράτος και την οικονομία».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Με τη νέα σύμβαση, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της Αττικής Οδού, που αποτελεί βασικό μέρος του κυκλοφοριακού συστήματος της Αττικής, με υψηλά επίπεδα οδικής ασφάλειας. Επιβεβαιώνεται ότι η συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να είναι διαφανής και επωφελής».

Η ανακοίνωση των υπουργείων αναφέρει ότι η εταιρεία «Νέα Αττική Οδός Παραχώρηση Μ.Α.Ε.» και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αναλάβουν για 25 χρόνια τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού. Πέραν του αρχικού ανταλλάγματος, ύψους 3,27 δισ. ευρώ, η εταιρεία θα αποδίδει στο ΤΑΙΠΕΔ ετησίως το 7,5% των εσόδων από τη χρήση του αυτοκινητοδρόμου. Επιπλέον, προβλέπονται επενδύσεις 380 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του έργου.

Η σύμβαση προβλέπει επίσης μείωση των διοδίων από 2,8 ευρώ σε 2,5 ευρώ από τις 6 Οκτωβρίου για Ι.Χ., ελαφρά εμπορικά οχήματα και αυτοκίνητα με τροχόσπιτα. Ο Παραχωρησιούχος θα αξιολογείται κάθε δύο χρόνια και σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι, θα επιβάλλονται πρόστιμα και άλλες κυρώσεις.

Exit mobile version