ΗΠΑ: Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση για τις εκλογές

ΗΠΑ: Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση για τις εκλογές

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, Καμάλα Χάρις, διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της, Ντόναλντ Τραμπ, σε έξι κρίσιμες πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (27/9). Στην έβδομη πολιτεία, οι δύο υποψήφιοι ισοβαθμούν.

Το προβάδισμα της Χάρις σε αυτές τις πολιτείες βρίσκεται εντός του στατιστικού περιθωρίου λάθους, έτσι η εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου μπορεί να κριθεί με μικρή διαφορά. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Bloomberg News/Morning Consult, η Χάρις προηγείται κατά 7 μονάδες στη Νεβάδα, 5 στην Πενσυλβάνια, 3 στην Αριζόνα, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, και κατά 2 στη Βόρεια Καρολίνα. Στην Τζόρτζια, οι δύο υποψήφιοι ισοβαθμούν.

Η Χάρις προηγείται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στους πιθανούς ψηφοφόρους, προβάδισμα που είναι αυξημένο κατά 2 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Περίπου το 47% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η Χάρις θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι 40% που πιστεύει στη νίκη του Τραμπ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έδειξε ότι η πρόταση του Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά συγκεντρώνει την υποστήριξη μιας οριακής πλειοψηφίας ψηφοφόρων, γεγονός που καταδεικνύει το πλεονέκτημά του στα οικονομικά ζητήματα.

Η δημοσκόπηση του Bloomberg έδειξε ότι, αν και ο Τραμπ εξακολουθεί να διατηρεί πλεονέκτημα έναντι της Χάρις στα θέματα οικονομίας, αλλά το προβάδισμά του μειώθηκε από 6 σε 4 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, στο μεταναστευτικό, ο Τραμπ παραμένει με ισχυρό προβάδισμα, με 14 μονάδες διαφορά στην εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 6.165 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε επτά κρίσιμες πολιτείες μεταξύ 19 και 25 Σεπτεμβρίου, με το στατιστικό περιθώριο λάθους να είναι συν/πλην μία ποσοστιαία μονάδα συνολικά και 3-4 μονάδες για τις επιμέρους πολιτείες.

Exit mobile version