Χεζμπολάχ: Νέος ηγέτης ορκίστηκε o Χασίμ Σάφι Αλ Ντιν, ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ και ξάδελφος του Νασράλα

Χεζμπολάχ: Νέος ηγέτης ορκίστηκε o Χασίμ Σάφι Αλ Ντιν, ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ και ξάδελφος του Νασράλα

Εν μέσω συνεχόμενων ισραηλινών επιθέσεων και ενώ η Χεζμπολάχ θρηνεί την απώλεια του αρχηγού και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της, ο Χασίμ Σάφι Αλ Ντιν ανέλαβε ως νέος ηγέτης της οργάνωσης.

Γεννημένος το 1964 στον Ντέιρ Κανούν Εν Νάχρ, στο νότιο Λίβανο, ο Χασίμ Σάφι Αλ Ντιν είναι Λιβανέζος Σιίτης κληρικός και ανώτατο στέλεχος της Χεζμπολάχ. Προέρχεται από Σιιτική οικογένεια, είναι ξάδελφος του Χασάν Νασράλα από τη μεριά της μητέρας του και θεωρείται ευρέως ως ο δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης. Ο αδελφός του, Αμπντάλα Σάφι Αλ Ντιν, εκπροσωπεί τη Χεζμπολάχ στο Ιράν.

Ο Χασίμ Σάφι Αλ Ντιν εκπαιδεύτηκε σε θεολογικά κέντρα της Νατζάφ στο Ιράκ και του Κομ στο Ιράν, όπου σπούδαζε παράλληλα με τον Νασράλα, πριν επιστρέψει στον Λίβανο το 1994. Σύμφωνα με το gulfnews.com, προήχθη γρήγορα στις τάξεις της Χεζμπολάχ, εντασσόμενος στο ανώτατο συμβουλευτικό όργανο της οργάνωσης, το Ματζλίς Αλ Σούρα, το 1995. Αμέσως μετά, ανέλαβε τη διοίκηση του Συμβουλίου Τζιχάντ, εδραιώνοντας την επιρροή του στις στρατιωτικές και στρατηγικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ. Ως επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, διαχειρίζεται πολιτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της οργάνωσης, εδραιώνοντάς τον σε κεντρικό ρόλο στις μη στρατιωτικές δραστηριότητες.

Ο Σάφι Αλ Ντιν είναι επίσης ένας από τους έξι κληρικούς που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Σούρα, ενώ το 2001 εκλέχθηκε επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Το 2010, ανέλαβε ως στρατιωτικός διοικητής του Νότιου Λιβάνου, κρίσιμης περιοχής στη συνεχιζόμενη σύγκρουση της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ.

Διεθνώς, το 2017, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε Ειδικά Καταχωρημένο Παγκόσμιο Τρομοκράτη, επικαλούμενο τη συμμετοχή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ και το ρόλο του στον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον ισραηλινών και δυτικών στόχων.

Εκτός από την πολιτική και στρατιωτική του δραστηριότητα, ο Σάφι Αλ Ντιν συνδέεται και με τη γεωπολιτική σκηνή της Μέσης Ανατολής. Ο γιος του, Σαγιέντ Ρεζά Χασίμ Σάφι Αλ Ντιν, παντρεύτηκε τον Ιούνιο του 2020 την Ζεϊνάμπ Σολεϊμανί, κόρη του Κασέμ Σολεϊμανί, πρώην διοικητή της Δύναμης Κουντς του Ιράν, ενισχύοντας έτσι τις οικογενειακές σχέσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Exit mobile version