Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χερσαία εισβολή στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χερσαία εισβολή στον Λίβανο

Λίγες ώρες μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας για «την επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο», και αφού είχαν προηγηθεί οι πρώτοι βομβαρδισμοί σε συνοριακές περιοχές, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης την έναρξη χερσαίας εισβολής στον Λίβανο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), ξεκίνησε «στοχευμένη και περιορισμένη χερσαία επιχείρηση» στο νότιο Λίβανο, με στόχο τρομοκρατικούς στόχους και υποδομές της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, οι IDF τονίζουν ότι ο πόλεμος μπορεί να μην είναι τόσο απλός όσο φαίνεται. Οι στόχοι περιλαμβάνουν χωριά κοντά στα σύνορα, τα οποία θεωρούνται άμεση απειλή για τις βόρειες ισραηλινές κοινότητες.

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, ανέφερε ότι οι δυνάμεις «εκπαιδεύονταν και προετοιμάζονταν τους τελευταίους μήνες» για τη χερσαία επιχείρηση, η οποία φέρει την κωδική ονομασία «Βέλη του Βορρά». Οι επίγειες δυνάμεις υποστηρίζονται από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό.

Την ώρα που οι IDF έκαναν την ανακοίνωση, ρουκέτες συνέχισαν να εκτοξεύονται από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ότι «εχθρικοί στόχοι» αναχαιτίστηκαν στον ουρανό της Δαμασκού, αναφέροντας εκρήξεις. Παράλληλα, ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης στο Ιράκ, όπου φιλοξενούνται αμερικανικές δυνάμεις.

Τα ισραηλινά μέσα επισημαίνουν ότι έχουν περάσει 18 χρόνια από την αποχώρηση των IDF από τον νότιο Λίβανο. Στις 1 Οκτωβρίου 2006, τα περισσότερα ισραηλινά στρατεύματα εγκατέλειψαν την περιοχή μετά από έναν πολύμηνο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

Exit mobile version