Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: “Έχουμε σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων από τον Λίβανο”

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: "Έχουμε σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων από τον Λίβανο"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο για την εκκένωση των Ελλήνων που βρίσκονται στον Λίβανο, όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά έκρυθμη. Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να υλοποιήσει το σχέδιο εφόσον χρειαστεί. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Για τους Έλληνες στην περιοχή, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Έχουμε εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης, είμαστε σε συνεννόηση με τους εταίρους μας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο».

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανησυχία που προκαλούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στον Λίβανο, αναφέροντας: «Πριν μπούμε στην ημερήσια διάταξη, θα ήθελα να κάνω ένα σύντομο σχόλιο σχετικά με τη διάχυση των εχθροπραξιών στον Λίβανο και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μας ανησυχούν. Πρώτη μας επιδίωξη είναι η αποκλιμάκωση».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σταθερή θέση της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική, η οποία βασίζεται σε αρχές και χαρακτηρίζεται από ανοιχτό διάλογο με όλες τις πλευρές. «Η Ελλάδα έχει εξωτερική πολιτική που βασίζεται σε αρχές, συνομιλεί με όλες τις πλευρές, είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό αποτυπώθηκε στις επαφές που είχαμε στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της χώρας να συνεχίσει να εργάζεται υπέρ της ειρήνης στην περιοχή.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης, προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύρραξη στον Λίβανο. «Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν άμεσα σε αποκλιμάκωση πριν η σύγκρουση επεκταθεί σε γενικευμένο πόλεμο στον Λίβανο», πρόσθεσε.

Exit mobile version