Το Ιράν «πάτησε το κουμπί» – Εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους

Το Ιράν «πάτησε το κουμπί» - Εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους

Το Ιράν εξαπέλυσε μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης, σε αντίποινα για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν σε δύο κύματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), η αεράμυνα της χώρας αναχαίτισε 180 από αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι έπληξαν στόχους στο κεντρικό και νότιο τμήμα του Ισραήλ. Η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών της χώρας δήλωσε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση. Οι πολίτες ειδοποιήθηκαν να κατευθυνθούν στα καταφύγια και οι σειρήνες ήχησαν σε σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι θα εξαπολύσουν νέα επίθεση σε περίπτωση αντίποινων. Οι πυραυλικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο, Αμπάς Νιλφορουσάν.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση.

Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει ανησυχία και στην Αθήνα. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τετάρτη στις 16:30 για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 στέλνεται στον Λίβανο, μετά από αίτημα της Κύπρου, για να απεγκλωβίσει Κύπριους πολίτες από την περιοχή.

Exit mobile version