3 Οκτωβρίου: Μια μέρα σαν κι αυτή..

3 Οκτωβρίου: Μια μέρα σαν κι αυτή..

Μερικά από τα σημαντικότερα και πιο γνωστά γεγονότα που συνέβησαν αυτή την ημερομηνία είναι:

42: Κατά την πρώτη μάχη των Φιλίππων, ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός καταφέρνουν να υπερισχύσουν των δολοφόνων του Ιούλιου Καίσαρα, Βρούτου και Κάσσιου. Ο τελευταίος αυτοκτονεί.

382: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ υπογράφει συνθήκη ειρήνης με τους Γότθους, επιτρέποντάς τους να εγκατασταθούν στα Βαλκάνια με αντάλλαγμα τη στρατιωτική θητεία.

1675: Περίπου 700 Μανιάτες εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και μετοικούν στην Κορσική. Αργότερα θα τους ακολουθήσουν και άλλοι. Το ελληνικό στοιχείο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού.

1739: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Ρωσία υπογράφουν τη Συνθήκη της Νις, τερματίζοντας τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο που ξεκίνησε το 1735.

1849: Ο Αμερικανός συγγραφέας Έντγκαρ Άλαν Πόε βρίσκεται σε παραληρηματική κατάσταση στη Βαλτιμόρη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Είναι η τελευταία φορά που εμφανίζεται δημόσια πριν από τον θάνατό του.

1866: Θεμελιώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

1878: Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Οθωμανών, με την οποία οι Κρητικοί αποκτούν τα πρώτα προνόμια αυτοδιοίκησης.

1906: Στην πρώτη διάσκεψη για την ασύρματη τηλεγραφία στο Βερολίνο, καθιερώνεται το SOS ως το διεθνές σήμα κινδύνου.

1910: Οι Βρετανοί κωμικοί Τσάρλι Τσάπλιν και Σταν Λόρελ φτάνουν στις ΗΠΑ για περιοδεία με βρετανικό θίασο. Και οι δύο θα γίνουν αργότερα αστέρες του βωβού κινηματογράφου.

1912: Η Ελλάδα, η Σερβία, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο ζητούν την παραχώρηση αυτονομίας στη Μακεδονία, την Αλβανία και τη Σερβία εντός τριών ημερών.

1919: Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται στην Ξάνθη και οι κάτοικοι τον υποδέχονται με ενθουσιασμό. Οι Βούλγαροι αποχωρούν χωρίς επεισόδια.

1926: Εγκαινιάζεται η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο και προσελκύει εκθέτες από πολλές χώρες.

1929: Το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων μετονομάζεται σε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.

1932: Το Ιράκ κερδίζει την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο και γίνεται μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

1935: Η Ιταλία εισβάλλει στην Αιθιοπία υπό τη διοίκηση του στρατηγού Εμίλιο Ντε Μπόνο.

1941: Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έξι εβραϊκές συναγωγές στο Παρίσι καταστρέφονται με εκρήξεις.

1944: Κατά την αποχώρησή τους από την Πελοπόννησο, οι ναζί ανατινάζουν τη Διώρυγα της Κορίνθου, ρίχνοντας μέσα βαγόνια τρένου γεμάτα Ιταλούς αιχμαλώτους.

1944: Οι επαναστάτες της Βαρσοβίας παραδίδονται στους ναζί μετά από 65 ημέρες μάχης, κατά τη διάρκεια της οποίας περίπου 200.000 Πολωνοί χάνουν τη ζωή τους.

1945: Σε ηλικία 10 ετών, ο Έλβις Πρίσλεϊ συμμετέχει σε διαγωνισμό ταλέντων, κατακτώντας τη δεύτερη θέση και κερδίζοντας 5 δολάρια.

1952: Στις ΗΠΑ καταγράφεται το πρώτο βίντεο σε μαγνητοταινία από τον Τζον Μιούλιν.

1954: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του κόμικ «Μπλεκ», με τον ήρωα να μάχεται τους Βρετανούς αποικιοκράτες στην Αμερικανική Επανάσταση.

1962: Ο αστροναύτης Γουόλι Σίρα εκτοξεύεται με το «Sigma 7» από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και πραγματοποιεί έξι περιστροφές γύρω από τη Γη.

1966: Αρχίζει στη Θεσσαλονίκη η δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1968: Δέκα ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό, 10.000 άτομα διαδηλώνουν στην Πλατεία των 3 Πολιτισμών. Οι συγκρούσεις με τον στρατό οδηγούν σε 260 νεκρούς και 1.200 τραυματίες.

1970: Βόμβα εκρήγνυται κοντά στο γραφείο του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μέλβιν Λερντ.

1985: Το Διαστημικό Λεωφορείο «Atlantis» πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση.

1988: Η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Μπρους Σπρίνγκστιν και Στινγκ.

1990: Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία ενοποιούνται επίσημα, σηματοδοτώντας το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

1991: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αϊτή ανατρέπει τον πρόεδρο Αριστίντ, με τουλάχιστον 150 νεκρούς από σφαγές.

1993: Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν διορίζει πρωθυπουργό τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Ξεσπούν βίαιες συγκρούσεις κατά της κυβέρνησης, με εκατοντάδες νεκρούς.

1994: Καταστροφικές πλημμύρες στο Βιετνάμ οδηγούν στον θάνατο 94 ανθρώπων.

1995: Δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, με βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Ο Γκλιγκόροφ τραυματίζεται και χάνει το δεξί του μάτι.

1998: Σε δημοπρασία πωλείται τούφα από τα μαλλιά του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ της Γαλλίας, που καρατομήθηκε το 1793.

2002: Η θανατική ποινή του Κούρδου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη από το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

2003: Ξεκινά τη λειτουργία του το μεγαλύτερο τζαμί στη Δυτική Ευρώπη, στην πόλη Μόρντεν.

2004: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ αγιοποιεί πέντε άτομα, φτάνοντας συνολικά τις 1.340 αγιοποιήσεις, αριθμός ρεκόρ για το Βατικανό.

2004: Ο φερόμενος ως αρχηγός της ΕΤΑ, Μικέλ Άτζα, συλλαμβάνεται από τις γαλλικές Αρχές.

2006: Αεροπειρατεία σε τουρκικό αεροπλάνο τελειώνει ειρηνικά στην Ιταλία. Ο δράστης παραδίδεται και ζητά πολιτικό άσυλο.

2013: Τουλάχιστον 134 μετανάστες χάνουν τη ζωή τους σε ναυάγιο κοντά στη Λαμπεντούζα.

2020: Η Αίγυπτος αποκαλύπτει 59 φέρετρα από την 26η δυναστεία, ηλικίας σχεδόν 2.500 ετών.

2020: Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Ομάρ αλ Ραζάζ, παραιτείται από τα καθήκοντά του, με τον βασιλιά να του ζητά να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

2021: Ξεκινά η λειτουργία της μεγαλύτερης υποθαλάσσιας καλωδιακής διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, μεταξύ Νορβηγίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

2021: Η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην επικρίνει τις εκτοξεύσεις πυραύλων της χώρας, απειλώντας με «συνέπειες» σε περίπτωση καταπάτησης της κυριαρχίας της.

2021: Δημοσιοποιούνται 11,9 εκατομμύρια έγγραφα από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, αποκαλύπτοντας φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, περιλαμβάνοντας 330 πολιτικούς και διασημότητες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή υπεράκτιων δεδομένων στην ιστορία.

Exit mobile version