Η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτορας από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Λευκωσία. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναγνώρισε την πολυετή και ουσιαστική συνεισφορά της στην απονομή της Δικαιοσύνης και τη δέσμευσή της στην προστασία των ατομικών ελευθεριών, των δικαιωμάτων των πολιτών, της νομιμότητας και των αρχών του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Κατά την ομιλία της, η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη συγκίνησή της που βρίσκεται στην Κύπρο, με αφορμή την 64η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευχαρίστησε θερμά τη Σχολή για την τιμή και υπενθύμισε ότι «στα 35 χρόνια λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναδείχθηκε σε κορυφαίο φορέα εκπαίδευσης, ενισχύοντας τους αδελφικούς δεσμούς με την Ελλάδα, μέσα από τη συνεργασία του με τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι Έλληνες καθηγητές και φοιτητές αποτελούν μία ακόμη γέφυρα που διασφαλίζει αυτή τη σχέση».

Η Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι «η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις είναι κρίσιμη, όχι μόνο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αλλά και για τον ίδιο τον κυπριακό Ελληνισμό». Υπογράμμισε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο διαδραματίζει σημαντικό εθνικό ρόλο, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ενότητας του Ελληνισμού.

Σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες δυσκολίες ενωμένες, εντός του ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου. Η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην αστάθεια που επικρατεί στην Ευρώπη και τον κόσμο, αναφέροντας παραδείγματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας, και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οποία προέκυψε μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Η Πρόεδρος ανέδειξε την ανάγκη για προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ευρώπη και μείωση των ανισοτήτων, ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου. Τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της πολιτικής Ευρώπης μέσω της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της αξίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, που αποτελούν βασικές αξίες της ευρωπαϊκής οικογένειας, και τόνισε ότι η δημόσια εξουσία πρέπει να ασκείται εντός των ορίων του Συντάγματος, υπό την επίβλεψη ανεξάρτητων δικαστηρίων.

Η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε αναφορά στα 50 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα, τονίζοντας τη σημασία της Μεταπολίτευσης και τις πολύτιμες κατακτήσεις της. Σημείωσε ότι η επέτειος αυτή είναι σημαντική και για την Κύπρο, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους του νησιού.

Σχετικά με το Κυπριακό, υποστήριξε ότι η δημοκρατία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, η οποία πρέπει να διασφαλίζει τις βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και τη λειτουργικότητα του κράτους.

Η Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η de facto διχοτόμηση της Κύπρου και η παράνομη τουρκική κατοχή παραμένουν ντροπή για τη διεθνή κοινότητα» και ότι «ο τερματισμός της κατοχής και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων είναι προαπαιτούμενα για τη λύση του Κυπριακού».

Τέλος, ανέφερε ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα και Κύπρος, έχουν επιτύχει πολλά όταν συνεργάστηκαν στενά, και τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών.

Exit mobile version