Ο θανατηφόρος ιός Marburg, που θερίζει στην Αφρική, έρχεται και στην Ευρώπη – Ποια είναι τα συμπτώματα – Δεν υπάρχει εμβόλιο

Ο θανατηφόρος ιός Marburg, που θερίζει στην Αφρική, έρχεται και στην Ευρώπη - Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο ιός Marburg έχει προκαλέσει τον θάνατο οκτώ ατόμων στη Ρουάντα, ενώ έχουν καταγραφεί και 26 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Ο ιός αυτός ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Ebola και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο έως και το 90% των μολυσμένων ατόμων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι περισσότεροι από τους θανάτους αφορούν εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ενώ τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κιγκάλι.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο ή εξειδικευμένη αντιική θεραπεία για την αντιμετώπιση του ιού Marburg. Ο ιός αυτός εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με τον Ebola, όπως πυρετό, εξάντληση, διάρροια και εμετό. Μεταδίδεται εύκολα μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά μολυσμένων ατόμων ή μολυσμένων αντικειμένων.

Το 2023, υπήρξαν επιδημίες του ιού Marburg τόσο στην Τανζανία όσο και στην Ισημερινή Γουινέα, οι οποίες οδήγησαν σε περίπου 40 θανάτους. Την προηγούμενη χρονιά, το 2022, επιδημία στη Γκάνα προκάλεσε τον θάνατο δύο μελών της ίδιας οικογένειας.

Η ασθένεια που προκαλεί ο ιός Marburg, γνωστή παλαιότερα ως αιμορραγικός πυρετός Marburg, είναι εξαιρετικά σοβαρή και συχνά θανατηφόρα. Το όνομα του ιού προέρχεται από την πόλη Marburg της Γερμανίας, όπου το 1967 καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο ιός Marburg μεταδίδεται αρχικά στον άνθρωπο μέσω επαφής με φρουτονυχτερίδες, οι οποίες αποτελούν τον φυσικό ξενιστή του ιού. Στη συνέχεια, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με σωματικά υγρά, μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα.

Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους και μεγάλη κόπωση. Μυϊκοί πόνοι και δυσφορία αποτελούν επίσης κοινά χαρακτηριστικά των πρώτων σταδίων της νόσου. Την τρίτη ημέρα μετά τη μόλυνση, πολλοί ασθενείς ενδέχεται να εμφανίσουν σοβαρή διάρροια, έντονους κοιλιακούς πόνους, ναυτία και εμετό.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, συνήθως μεταξύ της πέμπτης και της έβδομης ημέρας, πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν αιμορραγία. Αυτή η αιμορραγία μπορεί να περιλαμβάνει εμετό αίματος, αιμορραγία από τα κόπρανα, καθώς και αιμορραγία από τη μύτη, τα ούλα και τον κόλπο. Αυτά τα «αιμορραγικά συμπτώματα» αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της προχωρημένης φάσης της νόσου. Στις περισσότερες θανατηφόρες περιπτώσεις, ο θάνατος επέρχεται περίπου οκτώ ή εννέα ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, συχνά λόγω έντονης απώλειας αίματος ή σοκ.

Ο ιός Marburg θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος, με ένα μέσο ποσοστό θνησιμότητας που μπορεί να φθάσει έως και 90%, ανάλογα με το στέλεχος του ιού και την ποιότητα της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας. Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν το 1967 στη Γερμανία, στις πόλεις Marburg και Φρανκφούρτη, καθώς και στο Βελιγράδι. Αυτά τα αρχικά κρούσματα συνδέθηκαν με εργαστηριακές εργασίες που περιλάμβαναν αφρικανικούς πράσινους πιθήκους, οι οποίοι είχαν εισαχθεί από την Ουγκάντα.

Από το 1967, έχουν σημειωθεί δώδεκα σημαντικές επιδημίες, κυρίως στην ανατολική και νότια Αφρική. Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε χώρες όπως η Αγκόλα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ισημερινή Γουινέα, η Κένυα, η Νότια Αφρική, η Τανζανία και η Ουγκάντα, ενώ τώρα έχει εμφανιστεί και στη Ρουάντα.

Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες για την ασθένεια που προκαλεί ο ιός Marburg, ωστόσο αρκετές θεραπείες και εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ο ΠΟΥ έχει εντάξει τον ιό Marburg σε μια λίστα παθογόνων μικροοργανισμών που ενδέχεται να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία, γεγονός που καθιστά την ανάπτυξη εμβολίων απόλυτη προτεραιότητα.

Το 2023, ο ΠΟΥ συγκάλεσε ομάδα εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των πλέον υποσχόμενων υποψήφιων εμβολίων κατά του ιού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησαν τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους για την αξιολόγηση ενός εμβολίου κατά του Marburg.

Ανησυχία έχει προκληθεί στην Ευρώπη μετά την είδηση ότι δύο επιβάτες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου θεωρήθηκαν ύποπτοι φορείς του ιού Marburg. Συγκεκριμένα, ένας 26χρονος φοιτητής ιατρικής και η σύντροφός του παρουσίασαν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Οι αρχές αμέσως έθεσαν σε συναγερμό την περιοχή και προχώρησαν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου και προστασίας.

Το ζευγάρι είχε ταξιδέψει αεροπορικώς από τη Ρουάντα στη Φρανκφούρτη την ίδια ημέρα, όπου φέρεται να είχαν έρθει σε επαφή με έναν ασθενή που αργότερα διαγνώστηκε θετικός στον ιό Marburg. Το τρένο τους εκκενώθηκε και δύο ράγες του σιδηροδρομικού σταθμού του Αμβούργου έκλεισαν για αρκετές ώρες. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eppendorf, το οποίο ειδικεύεται στις τροπικές ασθένειες, ενώ οι αποσκευές τους κατασχέθηκαν από τις υγειονομικές αρχές για περαιτέρω έλεγχο.

Exit mobile version