Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αποφάσισε την παραπομπή της Ουγγαρίας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παράβαση του ενωσιακού δικαίου

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αποφάσισε την παραπομπή της Ουγγαρίας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παράβαση του ενωσιακού δικαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι παρέπεμψε την Ουγγαρία στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, λόγω ανησυχιών σχετικά με τη νομοθεσία της χώρας που αφορά την «υπεράσπιση της κυριαρχίας». Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή, δημιουργείται ένα «Γραφείο για την Προάσπιση της Κυριαρχίας», το οποίο έχει την ευθύνη να ερευνά δραστηριότητες που θεωρούνται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένων κρατών ή οντοτήτων και οι οποίες ενδέχεται να απειλούν την εθνική κυριαρχία της Ουγγαρίας. Ο νόμος αυτός στοχεύει κυρίως οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και που, κατά τις αρχές της Ουγγαρίας, ενδέχεται να επηρεάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα ή τις πολιτικές προθέσεις των ψηφοφόρων.

Η Επιτροπή είχε εκφράσει για πρώτη φορά τις ανησυχίες της τον Φεβρουάριο του 2024, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή προς την Ουγγαρία. Ωστόσο, η απάντηση που έλαβε δεν κρίθηκε επαρκής, οδηγώντας την Επιτροπή στην έκδοση αιτιολογημένης γνώμης τον Μάιο του 2024. Σε αυτήν επανέλαβε ότι η ουγγρική νομοθεσία παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα που προστατεύονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, τις θεμελιώδεις ελευθερίες της εσωτερικής αγοράς και τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων.

Η Ουγγαρία, από την πλευρά της, απορρίπτει τις ανησυχίες της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία της για την υπεράσπιση της κυριαρχίας δεν αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Ωστόσο, η Επιτροπή έκρινε ότι οι ισχυρισμοί της Ουγγαρίας δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένοι, με αποτέλεσμα να ληφθεί η απόφαση παραπομπής της υπόθεσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Exit mobile version