Λίβανος: Επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών ξένων κρατών

Λίβανος: Επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών ξένων κρατών

Με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να συνεχίζονται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, απειλώντας περιοχές αμάχων, κέντρα φιλοξενίας και υγειονομικές μονάδες, πολλές ξένες κυβερνήσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών τους, ενώ το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης παραμένει ακόμα σε λειτουργία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των NYT, μερικές κυβερνήσεις έχουν αγοράσει θέσεις σε εμπορικές πτήσεις, ενώ άλλες έχουν ναυλώσει αεροπλάνα για την απομάκρυνση των πολιτών τους.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ ναύλωσαν πτήση από τη Βηρυτό προς την Κωνσταντινούπολη την Τρίτη (1/10) για Αμερικανούς που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Ελπίζουμε να οργανώσουμε περισσότερες πτήσεις εάν υπάρχει ζήτηση», σημείωσε ο Μίλερ.

Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν 800 θέσεις για πολίτες τους σε εμπορικές πτήσεις από τη Βηρυτό τις τελευταίες ημέρες, αν και αυτές δεν έχουν καλυφθεί όλες.

Αντίστοιχα, η βρετανική κυβέρνηση απομάκρυνε 150 πολίτες της με αεροσκάφος που προσγειώθηκε στη Βρετανία την Τετάρτη (2/10), όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λαμί, ενώ προγραμματίζει περισσότερες πτήσεις για να απομακρύνει και άλλους πολίτες και εξαρτώμενα μέλη τους από τον Λίβανο.

Την Πέμπτη, ένα Airbus A330 που ναυλώθηκε από την ισπανική κυβέρνηση έφτασε στη Βηρυτό για να απομακρύνει περίπου 380 πολίτες, όπως ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE. Περισσότερες πτήσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Μια ημέρα νωρίτερα, η Γερμανία απομάκρυνε 130 «ιδιαίτερα ευάλωτους» πολίτες από τον Λίβανο, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ταυτόχρονα παρέδωσε πέντε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε 1.000 θέσεις σε εμπορικές πτήσεις για Καναδούς πολίτες που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. «Αν είστε Καναδός πολίτης στον Λίβανο, πρέπει να φύγετε τώρα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μελανί Τζολί, προτρέποντας τους πολίτες να εκμεταλλευτούν τη διαθέσιμη ευκαιρία. Μέχρι την Τετάρτη, 200 Καναδοί είχαν ήδη αποχωρήσει από τη χώρα.

Παράλληλα, άλλες κυβερνήσεις, όπως αυτές της Ιταλίας και της Ολλανδίας, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καλώντας τους πολίτες τους να αποχωρήσουν από τον Λίβανο όσο το δυνατόν συντομότερα.

Exit mobile version