Πρώην δήμαρχος Έδεσσας καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε πέντε χρόνια κάθειρξη για απιστία

Πρώην δήμαρχος Έδεσσας καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε πέντε χρόνια κάθειρξη για απιστία

Σε κάθειρξη πέντε ετών καταδικάστηκε πρώην δήμαρχος της Έδεσσας, καθώς κρίθηκε ένοχος για απιστία από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση αφορά έλλειμμα άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του δήμου κατά τη διάρκεια της θητείας του, την περίοδο 2001-2010. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στην τότε προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου. Ωστόσο, και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης, καθώς η έφεση που άσκησαν έχει αναστέλλουσα ισχύ στην εκτέλεση της ποινής.

Αρχικά, τον Νοέμβριο του 2021, και οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε δόλος. Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος ανέτρεψε την αθωωτική απόφαση λόγω ανεπαρκούς αιτιολόγησης, με αποτέλεσμα η υπόθεση να επανεκδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Επιπλέον, για την ίδια υπόθεση είχε παραπεμφθεί και ο τότε ταμίας του δήμου, ο οποίος όμως έχει αποβιώσει. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο πρώην δήμαρχος και η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο των διαχειριστικών πράξεων του ταμία, ενώ υπήρχαν ελλείψεις στους ελέγχους των λογαριασμών εσόδων και εξόδων.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι δεν υπήρξαν στοιχεία που να αποδεικνύουν δόλο ή ιδιοτελές κίνητρο. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε διαφορετικά και τους καταδίκασε.

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι από το 2002 ο δήμος είχε προσλάβει ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι δεν είχαν αναφέρει ποτέ για ύπαρξη πραγματικού ελλείμματος.

Exit mobile version