Κολομβία: Εντοπίστηκε στην Καραϊβική Θάλασσα «τεράστιο» κοίτασμα φυσικού αερίου

Κολομβία: Εντοπίστηκε στην Καραϊβική Θάλασσα «τεράστιο» κοίτασμα φυσικού αερίου

Η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Κολομβίας, Ecopetrol, και ο βραζιλιάνικος ενεργειακός κολοσσός Petrobras ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός «τεράστιου» υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, στα ανοιχτά των ακτών της Κολομβίας, στην Καραϊβική Θάλασσα. Το κοίτασμα, που είχε αρχικά εντοπιστεί το 2022, υπολογίζεται τώρα ότι φτάνει τα «6 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», γεγονός που το καθιστά «το μεγαλύτερο από τη δεκαετία του 1990», σύμφωνα με την Ecopetrol. Το νέο κοίτασμα έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας, όπως ανέφερε ο Ροζέριου Σοάρες, στέλεχος της Petrobras.

Αυτό το κοίτασμα, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Σάντα Μάρτα, συγκρίνεται με το κοίτασμα Κουτσουπά στη Ριοάτσα, από όπου η Κολομβία αντλεί αέριο τα τελευταία 45 χρόνια. Η ανακάλυψη έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε σχέδιο για την εξεύρεση άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, με στόχο την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα.

Ο πρόεδρος Πέτρο, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, εξελέγη το 2022 με την πρόθεση να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει την εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες. Παρά την αρχική κριτική που δέχθηκε για τη συνέχιση της εξόρυξης υδρογονανθράκων, τώρα δηλώνει ότι η Ecopetrol, η οποία απασχολεί 33.000 άτομα, θα στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν θα υπογράφει νέες συμβάσεις εξόρυξης πετρελαίου. Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και επιχειρηματικούς φορείς που ζητούν «σταδιακή μετάβαση» χωρίς να διακινδυνεύσει η οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Η συμβολή των υδρογονανθράκων στο κολομβιανό ΑΕΠ ανέρχεται στο 2,8%, ενώ το πετρέλαιο είναι ένα από τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας. Ωστόσο, η Κολομβία αντιμετωπίζει μια περίοδο έντονων θερμοκρασιών και ξηρασίας, η οποία επιδεινώνει τον κίνδυνο ενεργειακών ελλείψεων και διακοπών στην ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο Naturgas, η χώρα αναμένεται να αντιμετωπίσει έλλειμμα φυσικού αερίου από το 2025, το οποίο θα αυξηθεί στο 16% μέχρι το 2026.

Αντιμετωπίζοντας τη λειψυδρία που σχετίζεται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, η Κολομβία αύξησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά 2.500% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, με το αέριο να καλύπτει το 25% με 30% της εθνικής ζήτησης ενέργειας.

Exit mobile version