Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης, Μίμης Πλέσσας

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης, Μίμης Πλέσσας

Πέθανε μία εβδομάδα πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια ο σπουδαίος συνθέτης, μουσικός και βιρτουόζος πιανίστας, Μίμης Πλέσσας, γεμίζοντας με θλίψη ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Μίμης (Δημήτριος) Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924 και σε λίγες μέρες θα γιόρταζε έναν αιώνα ζωής σε μία μουσική παράσταση που θα διοργανωνόταν προς τιμήν του.

Τη θλιβερή είδηση ανακοίνωσε η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα, με μια συγκινητική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα:
«Και ξαφνικά “Έπεσε βαθειά σιωπή…”…..”Κι εσύ δεν θα’σαι πλάι μου Αστέρι της Ζωής μου…” …θα είσαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις από εκεί ψηλά… μέχρι να ανταμώσουμε και πάλι Ψυχή μου. “Πέρασαν τόσα καλοκαίρια… βρέξαν τη στράτα μας φωτιές” σε αυτό το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ που έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε και να το ξανακάνουμε…. Ευγνώμων για όλα… Σε ευχαριστώ για όλα… Σε λατρεύω για πάντα… Γιατί η Αγάπη δεν έχει ημερομηνία λήξης. Καλό ταξίδι Ψυχή μου… Καλή μας Αντάμωση».

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο και αργότερα σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ. Σε νεαρή ηλικία, αναδείχθηκε ως ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και το επόμενο έτος κατατάχθηκε ως ο πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά άρχισε να ασχολείται με τη σύνθεση και το 1956 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως μαέστρος και συνθέτης.

Η συνθετική του καριέρα κάλυψε ευρεία γκάμα ειδών, με έργα για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συνεργάστηκε με κορυφαίους τραγουδιστές, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάδειξή τους. Έγραψε μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις, και είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη μουσική της τηλεοπτικής σειράς «Τα παιδιά της Νιόβης».

Διηύθυνε κορυφαίες ορχήστρες παγκοσμίως, αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις για τη θεατρική του συνεισφορά στο Παρίσι το 1958 και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Με τα χρόνια, έλαβε πολλές άλλες ελληνικές και ξένες διακρίσεις.

Ο Πλέσσας υπήρξε παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Σε 30 δευτερόλεπτα», ενώ συμμετείχε σε πολλές διεθνείς και ελληνικές επιτροπές κρίσης καλλιτεχνικών διαγωνισμών. Ήταν επίσης μέλος σε πλήθος καλλιτεχνικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων.

Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2016, με αφορμή τα 50 χρόνια της παρουσίας του στη δισκογραφία, κυκλοφόρησε το έργο του «Διάφανος σταυρός» με τον Θάνο Ολύμπιο, το οποίο έγινε πλατινένιο.

Ο Μίμης Πλέσσας ήταν παντρεμένος με τη Λουκίλα Καρρέρ και απέκτησαν μία κόρη το 1998, ενώ είχε έναν γιο από προηγούμενο γάμο, τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Πλέσσα.

Exit mobile version