Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την κύρωση της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την κύρωση της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού

Η Βουλή κύρωσε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να δηλώσει “παρών”, με όλα τα υπόλοιπα κόμματα να το καταψηφίζουν.

Στη λήξη της συζήτησης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε τα οφέλη της νέας σύμβασης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη φορά στην Ελλάδα που παραχωρείται αυτοκινητόδρομος σε νέο παραχωρησιούχο, ενώ βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Το χαρακτήρισε ως ένα εξαιρετικά περίπλοκο και πρωτοφανές εγχείρημα.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει άμεσα 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό που έχει προέλθει από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ. Η συνολική ωφέλεια αναμένεται να φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε 25 χρόνια.

Από την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, η τιμή των διοδίων θα μειωθεί από 2,8 ευρώ σε 2,5 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά θεσπίζεται μόνιμη απαλλαγή από τα διόδια για ιδιωτικά επιβατικά οχήματα που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία και αναπήρους πολέμου.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η απασχόληση των εργαζομένων στην Αττική Οδό θα διασφαλιστεί, ενώ προβλέπονται επενδύσεις ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της υποδομής.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η νέα Σύμβαση στοχεύει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, μέσω της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που έχει αποδείξει μετρήσιμα αποτελέσματα στη μείωση των ατυχημάτων.

Exit mobile version