ΑΑΔΕ : “Κούρεμα” προστίμων σε περιπτώσεις ομολογίας φοροδιαφυγής

ΑΑΔΕ : “Κούρεμα” προστίμων σε περιπτώσεις ομολογίας φοροδιαφυγής

Η ΑΑΔΕ «ανοίγει τον δρόμο» για μια πιο γρήγορη διαδικασία πληρωμής οφειλών από φορολογούμενους που παραδέχονται πράξεις φοροδιαφυγής, προσφέροντας εκπτώσεις στα πρόστιμα. Το «έντυπο δήλωσης αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου» που δημοσιεύθηκε, επιτρέπει στους φορολογούμενους να δηλώσουν ότι αναγνωρίζουν τις παραβάσεις τους, εξασφαλίζοντας μειώσεις στα πρόστιμα έως και 50%.

Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν το έντυπο με τα προσωπικά τους στοιχεία, την επωνυμία της επιχείρησης, τη διεύθυνση και το είδος δραστηριότητας, δηλώνοντας αποδοχή του προσδιορισμού φόρου. Εντός τριών ημερών από την κοινοποίηση της πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, οι φορολογούμενοι οφείλουν να καταβάλουν το 25% του κυρίως φόρου. Το υπόλοιπο ποσό, αφαιρώντας την προκαταβολή και την έκπτωση στα πρόστιμα, μπορεί να εξοφληθεί εφάπαξ ή σε 12 δόσεις.

Το επιτόκιο που επιβαρύνει το υπόλοιπο της οφειλής μετά την προκαταβολή του 25%, υπολογίζεται με βάση το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξημένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες.

Η καθυστέρηση στην πληρωμή δόσης ή η μη εξόφληση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής οδηγεί στην ακύρωση της έκπτωσης, καθιστώντας την αρχική οφειλή ληξιπρόθεσμη.

Με το νέο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού που ισχύει από 1η Οκτωβρίου, όσοι αποδέχονται τις παραβάσεις τους θα επωφελούνται από κλιμακωτές μειώσεις στα πρόστιμα:

  1. Έκπτωση 50% εάν η αποδοχή της οφειλής γίνει μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης για παροχή πληροφοριών και πριν την παρέλευση της προθεσμίας για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης.
  2. Έκπτωση 40% μετά την κοινοποίηση οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, κατά τη διάρκεια της προθεσμίας για άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της ΔΕΔ.
  3. Έκπτωση 30% μετά την κοινοποίηση απόφασης της ΔΕΔ ή την πάροδο της προθεσμίας για σιωπηρή απόρριψη και πριν την άσκηση προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο.
  4. Έκπτωση 25% μετά την άσκηση δικαστικής προσφυγής και έως την προηγούμενη ημέρα της συζήτησης της υπόθεσης στο διοικητικό δικαστήριο.
Exit mobile version