Βίκτορ Ορμπάν: “Η ΕΕ οδεύει προς έναν «οικονομικό ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα”

Βίκτορ Ορμπάν: "Η ΕΕ οδεύει προς έναν «οικονομικό ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν «οικονομικό ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα, καθώς οι ηγέτες της προετοιμάζονται για μια κρίσιμη ψηφοφορία που αφορά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

Από την ψηφοφορία των κρατών μελών της ΕΕ θα καθοριστεί αν θα επιβληθούν δασμοί έως και 45% για τα επόμενα πέντε χρόνια στα ηλεκτροκίνητα οχήματα από την Κίνα. Η πρόταση αυτή είναι από τις σημαντικότερες εμπορικές υποθέσεις της Ένωσης και ενέχει τον κίνδυνο αντίποινων από το Πεκίνο.

Η Γερμανία, ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ουγγαρίας και η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, θα ψηφίσει κατά της επιβολής δασμών, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Ο Ορμπάν, ο οποίος έχει προσπαθήσει να προσελκύσει κινεζικά εργοστάσια ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ουγγαρία, δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να ευθυγραμμιστεί με κανένα μπλοκ και θέλει να συνεχίσει το εμπόριο και με τις δύο πλευρές.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξέφρασε ανησυχία ότι τα προϊόντα της ΕΕ θα είναι δύσκολο να πωληθούν αν η παγκόσμια οικονομία διαχωριστεί σε δύο ανταγωνιστικά στρατόπεδα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ουγγαρία ενδέχεται να δυσκολευτεί να διατηρήσει τη στρατηγική της «οικονομικής ουδετερότητας».

Ο Ορμπάν τόνισε επίσης ότι η ουγγρική κυβέρνηση πρέπει πρώτα να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στη συνέχεια να εστιάσει σε αυξήσεις μισθών, με στόχο οι μέσες μηνιαίες αποδοχές να φτάσουν τα 1 εκατομμύριο φιορίνια (σχεδόν 2.500 ευρώ) μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, από τα περίπου 600.000 φιορίνια (σχεδόν 1.500 ευρώ) που είναι σήμερα.

Τέλος, σημείωσε ότι τα ανώτατα όρια τιμών δεν αποτελούν βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμα και μπορούν να εφαρμοστούν μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα σε ακραίες συνθήκες.

Exit mobile version