Έρευνα της  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ: Με «βηματοδότη» στον εγκέφαλο αποκαθιστούν την κίνηση του χεριού μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Έρευνα της  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ: Με «βηματοδότη» στον εγκέφαλο αποκαθιστούν την κίνηση του χεριού μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Ασθενείς που έχουν πρόβλημα με τη χρήση των χεριών τους μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματική εγκεφαλική βλάβη, ίσως να μπορούν να επωφεληθούν από τη βαθιά εγκεφαλική διέγερση (DBS), σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications». Η DBS, η οποία χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων όπως η επιληψία, ο ιδιοπαθής τρόμος και η νόσος του Πάρκινσον, δείχνει υποσχόμενα αποτελέσματα για την αποκατάσταση της κινητικότητας των άνω άκρων.

Οι ενθαρρυντικές δοκιμές σε πιθήκους και ανθρώπους ανοίγουν τον δρόμο για την κλινική χρήση μιας ήδη γνωστής τεχνολογίας και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους νευρικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στα κινητικά ελλείμματα από εγκεφαλική βλάβη. Η επικεφαλής της μελέτης, Ελβίρα Πιροντίνι, επίκουρη καθηγήτρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ανέφερε: «Η παράλυση των χεριών επηρεάζει σοβαρά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν και δεν υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις, η χρήση νευροτεχνολογιών που διεγείρουν τον εγκέφαλο μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα των άνω άκρων».

Εγκεφαλικές βλάβες από σοβαρό τραυματισμό ή εγκεφαλικό επεισόδιο διαταράσσουν τις νευρικές συνδέσεις μεταξύ του κινητικού φλοιού και των μυών, οδηγώντας σε κινητικά προβλήματα όπως η παράλυση. Οι ερευνητές πρότειναν τη χρήση της DBS για να ενισχυθούν αυτές οι συνδέσεις, μέσω της τοποθέτησης μικροσκοπικών ηλεκτροδίων σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές που ρυθμίζουν τη δυσλειτουργική εγκεφαλική δραστηριότητα.

«Η DBS έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ασθενών με νευρολογικές διαταραχές. Χάρη στις συνεχείς τεχνολογικές βελτιώσεις, διερευνάται ως θεραπεία για την αποκατάσταση της κινητικότητας σε επιζώντες εγκεφαλικού», τόνισε ο Χόρχε Γκονζάλεζ-Μαρτίνεζ, καθηγητής και διευθυντής προγράμματος επιληψίας και κινητικών διαταραχών στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα που είχε χρησιμοποιήσει ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού για την αποκατάσταση της κινητικότητας των χεριών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές στόχευσαν στη διέγερση του κινητικού θαλάμου, μιας βαθιάς δομής στον εγκέφαλο, προκειμένου να βελτιώσουν τις κινήσεις που απαιτούνται για καθημερινές δραστηριότητες. Τα πειράματα σε πιθήκους, που έχουν παρόμοιο κινητικό έλεγχο με τον άνθρωπο, επιβεβαίωσαν ότι η διέγερση βελτίωσε σημαντικά τη μυϊκή ενεργοποίηση και τη δύναμη λαβής, χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες κινήσεις.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν τη μέθοδο και σε έναν ασθενή που έπασχε από τρέμουλο στα χέρια μετά από εγκεφαλική βλάβη, με αποτέλεσμα την άμεση βελτίωση της κίνησης και της δύναμης των χεριών του, επιτρέποντάς του να σηκώνει αντικείμενα με μεγαλύτερη ευκολία.

Τώρα, η επιστημονική ομάδα διερευνά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της DBS και αν η συνεχής χρήση της θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τη λειτουργία των χεριών σε ασθενείς με εγκεφαλική βλάβη ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Exit mobile version